ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καλλωπισμός» χαρτοφυλακίων στην λήξη του τριμήνου στο ΧΑ

11:10 - 31 Μαρ 2015 | Οικονομία
«Καλλωπισμός» χαρτοφυλακίων στην λήξη του τριμήνου στο ΧΑ
Σε δυο παραμέτρους μια χρηματιστηριακού χαρακτήρα και μια πολιτικού, οφείλεται η αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζει από το ξεκίνημα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η πρώτη έχει να κάνει με το τέλος του πρώτου τριμήνου της χρονιάς που ολοκληρώνεται σήμερα και με τους μεγάλους διαχειριστές να επιδίδονται σε αυτό που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται «window dressing», δηλαδή «καλλωπισμός χαρτοφυλακίων, ή αλλιώς βελτίωση αποτιμήσεων από την στιγμή βέβαια που οι συνθήκες το επιτρέπουν.


Η δεύτερη σχετίζεται με το σενάριο που θέλει να προκύπτει πρόοδος στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές της πριν τις αργίες του Πάσχα, πάνω στο οποίο οι πιο ριψοκίνδυνοι παίκτες ποντάρουν σε ένα ανοδικό trading ένεκα και της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων ρευστοποιήσεων από τα hedge funds.


Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα και οι πληροφορίες από τα dealing rooms αλλά και οι επίσημες ανακοινώσεις στο ΧΑ, έδειχναν προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις κυρίος στα τραπεζικά χαρτιά που κατά πάσα πιθανότητα έχουν εκτελεστεί και αρά δεν υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για «ακύρωση» της τεχνικής αντίδρασης.


Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης συγκαταλέγεται φυσικά η άνοδος των τραπεζικών τίτλων οι οποίοι ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν για κάτι καλύτερο, ενώ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στο ΟΠΑΠ μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος.


Όσον αφορά την μετοχή του ΟΛΠ που χθες κινήθηκε επιθετικά ανοδικά, σήμερα παρουσιάζει πιο ήπια εικόνα μια και τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί άμεσης ιδιωτικοποίησης, διαδέχτηκε ο προβληματισμός για το ποιο τρόπο θα επιλέξει τελικά η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του «λιμανιού».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 31 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.