ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου με στόχο συνεδρίαση του Eurogroup, τη Μ. Εβδομάδα

18:26 - 31 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου με στόχο συνεδρίαση του Eurogroup, τη Μ. Εβδομάδα
Στην Αθήνα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και δανειστών, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αν και το κλίμα των συζητήσεων, από κυβερνητικές πηγές, εμφανίζεται ως εξαιρετικά καλό, συμφωνία ακόμα δεν έχει υπάρξει, ενώ αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρίας, PIMCO, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και δεν θα ολοκληρωθούν άμεσα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι συνεδριάσεις του Brussels Group που ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα το βράδυ έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η κυβέρνηση, καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα, ενώ την  Τετάρτη στις 16:00 το απόγευμα, θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, για να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Το απόγευμα της Τρίτης, έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο μαξίμου, όπου  ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουράκης, ενήμερωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ  από μαξίμου "πέρασαν" 'και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε  και αισιοδοξούμε ότι θα υπάρχει μια θετική κατάληξη, των διαπραγματεύσεων. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, πολύ καλά, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό», τόνισε σχετικά με την διαπραγμάτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 
 
Η κυβέρνηση πάντως, προσπαθεί «να τρέξει» την όλη συζήτηση, ευελπιστώντας σε μια συνεδρίαση του  Eurogroup, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. 
Και αυτό γιατί προσδοκά να κάνει «ανάσταση» με λεφτά, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τρέχουν και τα ταμεία αδειάζουν.
 
Το θέμα της κάλυψης των άμεσων δανειακών αναγκών της χώρας βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης με στελέχη της Pimco, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο. 
 
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Pimco για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνοντας πως «δεν ενδιαφέρονται μόνον για κρατικά ομόλογα αλλά και για έντοκα γραμμάτια».
 
Η τελευταία αναφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς τις προσεχείς ημέρες λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και αναζητούνται ξένοι ενδιαφερόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
 
Από την άλλη, η Αθήνα προσβλέπει άμεσα σε μία ένεση ρευστότητας από τους δανειστές, ύψους το πολύ 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε έως τις 8 Απριλίου μα μπορεί να καλύψει τη δόση του ΔΝΤ  ύψους 448 εκατ. την Μεγάλη Πέμπτη 9 του μήνα.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 31 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.