ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kατασχέσεις λογαριασμών κι ακινήτων από την εφορία

10:39 - 01 Απρ 2015 | Οικονομία
Kατασχέσεις λογαριασμών κι ακινήτων από την εφορία
120 φάκελοι από τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστα Λίχτενσταιν, λίστα Λαγκάρντ και λίστες μεγαλοοφειλετών και ακινήτων εξωτερικού) βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετική σύσκεψη που έγινε στο ΣΔΟΕ. Μάλιστα όπου θα διαπιστωθεί, αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσίας, θα υπάρξουν κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων και μετά οι ύποπτοι φοροδιαφυγής να δώσουν εξηγήσεις, αφού θα καλεστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη σε 21 υποθέσεις έχουν προχωρήσει διαδικασίες δεσμεύσεων, με τη συνδρομή των Οικονομικών Εισαγγελέων ενώ από τις περίπου 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, δείγμα του ότι κάτι ύποπτο υπάρχει.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και γιαυτό συγκεντρώνει πλέον τις ελεγκτικές διαδικασίες σε μία υπηρεσία (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο όλων των λιστών για να μπορεί να κάνει συνδυαστικούς ελέγχους.

 

Παράλληλα οι ελεγκτικές υπηρεσίες τις ΓΓΔΕ λόγω του ότι πλέον τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) δεν καταγράφουν κερδοφορίες εστιάζουν στους μετόχους και με τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου προσπαθούν να διακριβώσουν εάν υπάρχει παράνομος πλουτισμός. Ουσιαστικά εφαρμόζουν μεθόδους ελέγχου για φυσικά πρόσωπα στους μετόχους κατά το αμερικανικό πρότυπο.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκά, με βάση τη λίστα μέτρων που έχει δώσει στους Θεσμούς να εισπράξει 725.000.000 ευρώ, από τον έλεγχο των εμβασμάτων.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 01 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.