ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση αγωνίας μέχρι τις 11 Μαΐου

17:15 - 17 Απρ 2015 | Οικονομία
Παράταση αγωνίας μέχρι τις 11 Μαΐου
Δεν βλέπει λύση για το ζήτημα της Ελλάδας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γνώμη που, όπως φαίνεται, συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, που επιβεβαίωσε επίσης πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. 

Από την Ουάσινγκτον, όπου και βρίσκεται την Παρασκευή, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο για την Ελλάδα, και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα», καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση. 

Υπενθυμίζεται πως χτες, ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσε: «Θέλετε χρήματα; Βρείτε τα 200 δισ. ευρώ από αλλού, θα χαρούμε. Η Ελλάδα θα έχει προβλήματα για να βρει πιστωτές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν βρουν χρήματα οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι (σ.σ να τα πάρουν)... Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (να δανείζουμε χρήματα) έως το 2020... Αν βρείτε χρήματα απ’ αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την... Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ».

Π.Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει σχέδιο Β σχετικά με έξοδο από την ευρωζώνη

Πολύ λίγες πιθανότητες για την επόμενη εβδομάδα βλέπει, επίσης, επίσης και ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί ωστόσο ήταν βέβαιος πως μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή στη συνάντηση στις 11 Μαΐου αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν πιο δυναμικά τώρα. Σε συνέντευξή του στους Financial Times θέτει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα μέσα Μαΐου ως την καθοριστική στιγμή για να αποφασίσει η Ελλάδα μια νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή να έρθει αντιμέτωπη με πιθανή χρεοκοπία. 

«Εχουμε δύο συναντήσεις που είναι σημαντικές. Η συνάντηση που θα γίνει στη Ρίγα στις 24 Απριλίου δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να είναι μια χρήσιμη στιγμή στην οποία θα δούμε ισχυρή πρόοδο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και μετά η επόμενη συνάντηση στις 11 Μαΐου θα πρέπει σίγουρα να είναι αποφασιστική», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, στο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. για οικονομικά θέματα επιμένει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β σχετικά με έξοδο από την ευρωζώνη και καλεί την Ελλάδα να επιταχύνει τις τεχνικές συζητήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει, οι οποίες αν συμφωνηθούν θα απελευθερώσουν τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ βοήθειας από τους εταίρους της. 

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές δεν ήταν «αρκετά ακριβείς. Δεν είναι ότι μιλάμε για το τίποτα. Μιλούμε για πράγματα, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε πρόοδο», επισήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να καταστήσει τις διαβουλεύσεις επιτυχείς, και δεν έχει επεξεργαστεί καθόλου σχέδιο B.

«Αν η ακεραιότητα δεν διαφυλαχτεί [με την Ελλάδα να αποχωρεί] σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι κοινό νόμισμα. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών και έτσι είναι πιο αδύναμο απ’ ό,τι πριν. Το Grexit θα είναι κακό για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Κακό για τον ελληνικό λαό, κακό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα - σίγουρα θα είναι κακό. Το οικονομικό ρίσκο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά θα είναι κακό. Ετσι το μότο μας είναι 'όχι Grexit'», τονίζει.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 17 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.