ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η Ελλάδα "στραγγίζει" από ρευστότητα

18:46 - 17 Απρ 2015 | Οικονομία
Reuters: Η Ελλάδα "στραγγίζει" από ρευστότητα
Για ταμεία που αδειάζουν έως το τέλος, του μήνα, στην Ελλάδα, κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters, που επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει ότι  η Αθήνα,  θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα στο σύνολο του δημοσίου τομέα – που αγγίζουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ – για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά είναι το τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος και εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 746 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Παράλληλα αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το κρατικό ταμειακό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν αποσπάσει τα 2 δις. ευρώ σε καταθέσεις μετρητών που απομένουν σε διάφορους δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων και των περιφερειακών διοικήσεων.

Χωρίς αυτά τα χρήματα, το κράτος θα έχει 1,6 δισ. ευρώ λιγότερα από το ποσό που χρειάζεται για να πληρώσει στο τέλος το μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αν και η κυβέρνηση παίρνει ανάσες από τα φορολογικά έσοδα, τα οποία άρχισαν να ρέουν στις αρχές του μήνα, μετά την υποχώρηση του πρώτου διμήνου και τώρα έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 4 δισ. ευρώ τον μήνα, οι πιέσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν καθώς η Αθήνα εκτός της καταβολής της δόσης στο ταμείο, θα πρέπει αμέσως μετά να εκπληρώσει και τις εγχώριες υποχρεώσεις.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ως  ανυπόστατο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:53 - 17 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.