ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Σενάρια ΕΚΤ για πληρωμές με IOUs - Διαψεύδει η Αθήνα

23:30 - 17 Απρ 2015 | Οικονομία
Reuters: Σενάρια ΕΚΤ για πληρωμές με IOUs - Διαψεύδει η Αθήνα
Ασκήσεις επί χάρτου, σύμφωνα με τις οποίες, η ΕΚΤ  εξετάζει σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και ξεκινά να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους με μεταχρονολογημένα ομόλογα (IOUs), δημιουργώντας ένα δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, αποκαλύπτει το  Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση της σχετικής τεχνικής άσκησης.

Το τμήμα της τράπεζας που εξετάζει «αντίξοα» σενάρια, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση έχει «κολλήσει» και κανείς δεν ξέρει την κατάληξή της, δημιουργεί μια υπόθεση για ελληνική στάση πληρωμών που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να δράσει και πιθανότατα να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με το σενάριο μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ΙΟUs για να μην χρησιμοποιήσει ευρώ.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, πιστεύουν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί κρατικές πληρωμές σε IOUs αντί για ευρώ, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς αυτοί οι πολίτες θα σπεύσουν να τραβήξουν καταθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOUs ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από τον ELA καθώς η ΕΚΤ δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

Ωστόσο σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα... είσαι σχεδόν σε Grexit, καθώς είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το σενάριο δηλώνοντας  ότι «η κεντρική τράπεζα δεν εμπλέκεται σε εικασίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα του Reuters πάντως, διαψεύστηκε άμεσα από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.

Η Ελλάδα διέψευσε και δημοσίευμα που ανέφερε ότι θα χρειαστεί να «τραβήξει» και τα τελευταία της διαθέσιμα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 17 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.