ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό και grexit κοκτέιλ αποσταθεροποίησης στον ευρωπαϊκό νότο

07:45 - 20 Απρ 2015 | Οικονομία
Προσφυγικό και grexit κοκτέιλ αποσταθεροποίησης στον ευρωπαϊκό νότο
Με την εντεινόμενη πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών να αποτελεί μετά την Ελληνική οικονομική  κρίση τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τη συνοχή της Ε.Ε. η Ένωση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων. Μετά το ευρώ για άλλη μια φορά, όπως και στην έναρξη της κρίσης το 2008 απειλείται η συνοχή στον ενιαίο εσωτερικό χώρο, τη ζώνη Σένγκεν.

Η Ιταλία και η Ελλάδα λίγα χρόνια μετά τη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα (με την τότε τετραμερή Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος) καλούνται να πιέσουν για αμοιβαία αντιμετώπιση. Τότε οι κκ Καραμανλής, Μπερλουσκόνι δεν κατάφεραν και πολλά και επελέγη η λύση της διοχέτευσης προσφύγων με άτυπο τρόπο στο βορρά, κάτι μάλιστα που ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε πει.

Τώρα η οικονομική απειλή όντας εντονότερη, κινδυνεύει να συνδυαστεί σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με το προσφυγικό και το ISIS και να δώσει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Πλέον οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και εγκυμονούν απειλές.

«Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια» ήταν η αναφορά το Πρωθυπουργού στη δήλωση του. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εισηγήσεις που δέχτηκε από συνεργάτες του κι αφού ο Ιταλός ομόλογός του βγήκε μπροστά έθεσε το ζήτημα, που πλέον θέτει τις χώρες του βορρά υπόλογες μπροστά στη νέα τραγωδία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία. Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, που βλέπει πλέον ότι η εξέλιξη με το προσφυγικό κύμα αποτελεί μια αφορμή να αναδείξει η χώρα τα ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή πολιτική, που φυσικά δεν εξαντλούνται μόνο στο μεταναστευτικό.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αναμένεται σε συνεργασία με τους νότιους γείτονες να προτείνει ένα σχέδιο σε τρία επίπεδα:

  1. Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
  2. Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
  3. Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Η τραγική συγκυρία δίνει πάντως την ευκαιρία για ένα ενιαίο μέτωπο με κάποιες χώρες του νότου που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η Ελληνική κυβέρνηση εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Άλλωστε πλέον η χώρα αποκτά μια επιπλέον βαρύτητα ευρισκόμενη στη προμετωπίδα της Ευρώπης. Αυτό θεωρητικά της δίνει επιπλέον επιχειρήματα απέναντι στους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί προκλήσεις που απαιτούν περίτεχνους χειρισμούς.
Η "βόρεια συμμαχία" άλλωστε δεν έχει σε πολύ να απομονώσει το πρόβλημα στο νότο και να κλείσει τα μάτια με εντολώς στρουθοκαμηλικό τρόπο. Το έχει πράξει στο παρελθόν, κάτι που γνωρίζει καλά ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως τότε υπουργός εσωτερικών έχοντας ως Γερμανό συνάδελφό τον Β. Σόιμπλε.

Απαιτείται συνεπώς σοβαρότητα στο εσωτερικό και έντονη διεθνής δραστηριότητα. Πλέον η Ιταλία μπορεί να γίνει δίαυλος για θετικές ενέργειες για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. «Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Rentzi, προκειμένου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού και την υποστήριξή μου στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη δήλωση του το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Τσίπρας, κάτι που μπορεί να κουμπώνει «γάντι» και στο οικονομικό πεδίο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 20 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.