ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Προετοιμασμένοι για όλα αλλά αποκλείω 100% το Grexit

10:44 - 21 Απρ 2015 | Οικονομία
Ζ.Κ.Γιούνκερ: Προετοιμασμένοι για όλα αλλά αποκλείω 100% το Grexit
Μιλώντας στο περιοδικό Politico, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» σπέυδοντας να εξακαθαρίσει πως «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».

Ο κίνδυνος της ελληνικής αδιαλλαξίας ωθεί την Ευρώπη προς την οικονομική καταστροφή προειδοποίησε ο Juncker, επιπλήττοντας ταυτόχρονα την Αθήνα για «απαράδεκτη» έλλειψη συνεργασίας και τοποθέτησε την συμφωνία για ένα οικονομικό πακέτο διάσωσης "μακριά". Ωστόσο, απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την Ευρωζώνη διευκρινίζοντας βέβαια πως ο μόνος λόγος αισιοδοξίας στηρίζεται περισσότερο στο ότι η εναλλακτική είναι αφάνταστη, παρά στην απτή πρόοδο που σημειώνεται.

Επιπλέον, εμφανίστηκε αντίθετος με την ολοένα πιο αποδεκτή άποψη μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης πως μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί με τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ η κρίση θα ήταν συγκρατημένη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει πιθανά εφιαλτικά σενάρια αλλά προειδοποίησε πως τυχόν αποτυχία να κρατηθεί η Ελλάδα ‘στην επιφάνεια’ «θα μας οδηγήσουν σε συνέπειες η έκταση των οποίων είναι άγνωστη». 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας επίσης πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών «άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει πολύς δρόμος να διανυθεί».

Στη συνέντευξή του, βέβαια, εξέφρασε και ανησυχίες γύρω από το ελληνικό ζήτημα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ ανήσυχος για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα μας γνωστοποιήσει εγκαίρως το τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και δεν την έχουμε πάρει. Κάποια στιγμή είχα χάσει την υπομονή μου. Τώρα την ανέκτησα και δεν θέλω να τη χάσω και πάλι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.