ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιπτώσεις ενός Brexit

13:06 - 21 Απρ 2015 | Οικονομία
Οι επιπτώσεις ενός Brexit
Τη στιγμή που κάθε αναφορά για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκαλεί τουλάχιστον πανικό, οι βρετανοί καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Μαΐου. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει «τάξει» στους βρετανούς την διενέργεια δημοψηφίσματος, με αντικείμενο το ενδεχόμενο «απόσχισης» από την ΕΕ, το οποίο (σ.σ. δημοψήφισμα) σύμφωνα με τις μετρήσεις του Guardian, επιθυμεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται αβέβαιο καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις εκείνοι που επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ, προηγούνται με ελάχιστη διαφορά, ωστόσο οι αναποφάσιστοι να διατηρούν όμως μεγάλα ποσοστά.       Με βασικό επιχείρημα όσων επιθυμούν παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη να αποτελούν οι συνθήκες αποχώρησής από την ΕΕ ο Guardian επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις επιπτώσεις ενός πιθανού Brexit σε διάφορους τομείς.  

1.Επιχειρήσεις

Η πλειονότητα των βρετανών επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι δεν είναι προς όφελός τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ, εξηγεί ο επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Σίτι Τζέιμς Ιντ. Ορισμένοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με αγορές τρίτων χωρών. Για παράδειγμα στην Ινδία όπου η ΕΕ έχει προχωρήσει σε μερικές κακές συμφωνίες θα μπορούσε μια Βρετανία να πετύχει καλύτερους όρους, ωστόσο εκτιμάται ότι πρόκειται για λίγες.

Οι Ευρωσκεπτικιστές εκτιμούν ότι το Brexit θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα απελευθερώνοντας τον χρηματοοικονομικό τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. «Λειτουργώντας εκτός ΕΕ θα ήμασταν απαλλαγμένοι από τους φόρους συναλλαγών που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2016 και πρόκειται να εξωθήσει πολλές (χρηματοοικονομικές) επιχειρήσεις εκτός ΕΕ.» υποστηρίζει ο Ρόμεπρτ Ουλντς επικεφαλής του Bruges Group που μάχεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.  Ο καθηγητής Τιμ Κόνγκτον μάλιστα υποστηρίζει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με πάνω από 150 εκατ. λίρες ετησίως ως μέλος της ΕΕ.

carindustry

Πολλές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας που ανήκουν σε τρίτες χώρες διατηρούν μονάδες παραγωγής στη Βρετανία προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Σε περίπτωση Brexit θα απευθυνθούν σε άλλες αγορές, με χαμηλότερο εργατικό κόστος όπως πχ της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας.

2. Ενσωμάτωση

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ότι αποχώρηση από την ΕΕ αποτελεί μια επιλογή τύπου Βόρειας Κορέας, όπου θα έβγαινε η Βρετανία «έξω στο κρύο» με λίγους φίλους και χωρίς καμία επιρροή.

3.Χρηματοοικονομός κλάδος

μονευ

 «Η Ελβετία δεν  υποφέρει οικονομικά επειδή βρίσκεται εκτός ΕΕ, μπορεί να συναλλάσσεται με όποιον θέλει. Η μοναδική διαφορά για τη Βρετανία εάν έβγαινε εκτός ΕΕ θα ήταν ότι θα είχε τη δυνατότητα να συναλλάσσεται χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Πρόκειται για ένα σύνολο ισχυρών αρχών που έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό μας ίδρυμα σε δευτερόλεπτα» υποστηρίζει Ρόμεπρτ Ουλντς. Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η Ελβετία για παράδειγμα συναλλάσσεται εντός της ΕΕ χωρίς να συναινεί στους κανόνες της. Την ίδια στιγμή υποστηρίζεται ότι Ντουμπάι και Σιγκαπούρη προσφέρουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα ώστε να «φέρουν» επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου στο έδαφός τους.

brexitDUBAI

5.Μετανάστευση

Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών εντός της ΕΕ αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής στο συγκεκριμένο debate. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μάλιστα θέλουν τη μετανάστευση να αγγίζει εντός της ΕΕ τα επίπεδα των τρίτων χωρών. Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ένα δημοψήφισμα δίνει τη δυνατότητα στους βρετανούς να ενημερωθούν λεπτεμερέστερα για τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στην παραμονή στην ΕΕ. Το αντιμετωπίζουν σαν μια διαδικασία καθαρτική, καθώς θα αναγκαστούν λόγω των εκστρατειών υπέρ ή κατά να μάθουν περισσότερα. Ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης τα στοιχεία πολλές φορές είναι παραποιημένα και συνήθως πολύ δυσνόητα. Κυβερνητικές μελέτες του 2014 υποστηρίζουν ότι η επίπτωση της μετανάστευσης στην ανεργία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Μελέτη του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι αύξηση 1% της μετανάστευσης συμπιέζει τους μισθούς κατά 0,3%.  

5.Ελεύθερη μετακίνηση

Υπάρχουν εννέα χώρες εντός της ΕΕ που έχουν βρετανικές κοινότητες άνω των 20.000 μελών που θα ήταν άμεσα επηρεασμένες από μια πιθανή έξοδο. Περισσότερο από 1 εκατ. Βρετανοί ζουν μόνο στην Ισπανία. Περισσότεροι από 2 εκατ. Βρετανοί, που ζουν έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνονταν παράνομοι μετανάστες μέσα σε μια νύχτα, εξηγεί ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ντομινίκ Γκρίεβ. Εκτός της δυσκολίας που θα αντιμετώπιζαν οι βρετανοί στην μετακίνησή τους εντός της Ευρώπης, δεν παραβλέπουν το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τα σύνορα μεταξύ βόρειας και νότιας Ιρλανδίας.  

ireland

Πηγή: the guardian

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.