ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηχηρό μήνυμα Eurogroup για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων

14:20 - 24 Απρ 2015 | Οικονομία
Ηχηρό μήνυμα Eurogroup για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων
Μήνυμα για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας έστειλε το σημερινό Eurogroup, δια στόματος αξιωματούχων που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, έπειτα από την ολοκλήρωσή του στη Ρίγα της Λετονίας.

Ξεκάθαρο ήταν επίσης το μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια συνολική συμφωνία ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ξεκάθαρα «όχι».

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης σύντομα μιας περιεκτικής συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι ακόμη υπάρχουν ουσιώδεις διάφορες για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας- πιστωτών.

«Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα», σημείωσε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αλλά και ότι έχει χαθεί χρόνος και ότι η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν οι πιστωτές.

«Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία (comprehensive deal)», είπε και πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε «επίθεση» στο Eurogroup από τους ομολόγους του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά απάντησε ότι «ήταν μια κρίσιμη συζήτηση στην οποία καταδείχθηκε η αίσθηση του επείγοντος».

Ντράγκι: Ο ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες

Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα είναι φερέγγυες και διαθέτουν ενέχυρα.

Μάλιστα, τόνισε πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012 «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα: Πρώτον, στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, δεύτερον στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και τρίτον στο ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Μοσκοβισί: Να επιταχυνθούν οι προσπάθειες από το προσεχές Σαββατοκύριακο

«Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι μέρος της ευθύνης αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε να «ανεβάσουμε στροφές», αναφέροντας ότι θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα. «Έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος», σχολίασε.

«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια, θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε και είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικές προσπάθειες για να καταστεί η Ελλάδα σταθερή και ευημερούσα χώρα.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα επωφελείται από τον EFSF

Τα χρήματα του EFSF για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα επωφελείται σήμερα από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.