ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα

18:16 - 24 Απρ 2015 | Οικονομία
Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και αποδέκτης του εκνευρισμού των εταίρων έγινε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη από την χωρίς αποτέλεσμα συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, έκανε τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να ζητήσουν από την Αθήνα την επιτάχυνση των διαδικασιών, με το μήνυμα να είναι ένα και μοναδικό.

Συμφωνία, ή αλλιώς λεφτά γιοκ.

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και το ενθαρρυντικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, ότι οι δυο πλευρές είναι κοντά στη σύναψη ενδιάμεσης συμφωνίας, ώστε να ανοίξουν οι πηγές χρηματοδότησης, το Eurogroup, απάντησε ότι υπάρχουν ουσιώδεις διάφορες για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας- πιστωτών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης σύντομα μιας περιεκτικής συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι ο χρόνος χωρίς ουσιαστική πρόοδο με ευθύνη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Γερούν Νταισελμπλουμ, ότι η Αθήνα ακόμα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων , ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (comprehensive deal).

Έτσι παρέπεμψε τις όποιες εξελίξεις στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε, προειδοποίησε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα είναι φερέγγυες και διαθέτουν ενέχυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα: Πρώτον, στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, δεύτερον στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και τρίτον στο ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

«Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και κάλεσε την Αθήνα να «ανεβάσει στροφές», ώστε η μικρή πρόοδος, που έχει επιτευχτεί έως τώρα να γίνει πιο ουσιαστική.
«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια, θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο άτυπο Eurogroup, επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, και αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Βαρουφάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Η ελληνική πλευρά δεν κάνει επίσης αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αγκάθι παραμένει ακόμα η αύξηση του ΦΠΑ και τα εργασιακά και κυρίως το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

«Υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία αλλά θα γίνει», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:47 - 24 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.