ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας αντοχής των ΜμΕ για επιβίωση στο φόντο της διαπραγμάτευσης

21:00 - 26 Απρ 2015 | Οικονομία
Αγώνας αντοχής των ΜμΕ για επιβίωση στο φόντο της διαπραγμάτευσης
Έντονη ανησυχία επικρατεί σε επιχειρήσεις και ειδικά στους κύκλους των ΜμΕ καθώς οι μέρες τρέχουν, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται την ίδια ώρα που η αγορά εμφανίζει εικόνα ερήμωσης και πλαίσιο σταθεροποίησης δε φαίνεται.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ με αποτέλεσμα όλοι να αγωνιούν για το πώς θα βγουν οι υποχρεώσεις του μήνα. Μόνη αχτίδα φωτός υπάρχει στις τουριστικές περιοχές όπου το άνοιγμα των ξενοδοχείων δημιουργεί μια σχετική κίνηση.

Οι ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας οδηγούν σε αργό θάνατο τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτές, χωρίς να έχουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οδηγούνται σταδιακά στην απαξία. «Εάν οδηγηθούμε στο μη περαιτέρω οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι πολυεθνικές, που θα πάρουν τη θέση μας» αναφέρουν στο Reporter εκπρόσωποι ελληνικών μικρών επιχειρήσεων. Τα μηνύματα έχουν ήδη σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο από την ΕΣΕΕΕ, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων αλλά και την κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδεικνύεται κατανόηση, ζητείται πίστωση χρόνου λόγω της δυσκολίας της συγκυρίας, χωρίς ωστόσο να προβάλλεται μια απτή λύση. Τονίζεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κι ότι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας.

Στο φόντο αυτό ο μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, επισημαίνει πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημόνιο και τονίζει: «Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, αν όχι και εντός του Απριλίου».

Εκτιμά ότι το πρόβλημα ρευστότητας «είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος» εκτιμά και προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εξετάστηκαν στη συνάντηση του Σαββάτου Τσίπρα - Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εξετάστηκαν, σύμφωνα, με πληροφορίες, οι δυνατότητες ελιγμών που υπάρχουν. Στη φαρέτρα των μέτρων που έχουν προταθεί, αλλά ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα δεν επαρκούν για τους δανειστές, περιλαμβάνονται η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η επιβολή κάποιου τέλους σε πολυτελή διαβίωση κλπ, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με νέο πνεύμα, αλλά και το πάγωμα των ρυθμίσεων στα εργασιακά που ειδικά για το ΔΝΤ είναι κόκκινο πανί.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 26 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.