ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη πετάει την μπάλα στην Αθήνα

16:39 - 27 Απρ 2015 | Οικονομία
Η Ευρώπη πετάει την μπάλα στην Αθήνα
Στάση αναμονής κρατά η Ευρώπη, μετά το Eurogroup, της Παρασκευή, στη Ρίγα, όπου η οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, άσκησαν έντονη κριτική στον Γιάννη Βαρουφάκη, για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι θεσμοί πλέον ζούνε στην εποχή της νέας πολιτική ομάδας διαπραγμάτευσης και αναμένουν πλέον από την Αθήνα να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια μεστή λίστα μεταρρυθμίσεων έως το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αποτελεί κοινή αντίληψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, αποτιμώντας το διήμερο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στη Ρίγα.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, αλλά τόνισε ότι απομένει πολύ δουλειά ακόμη σε επίπεδο τεχνικό.

Ερωτηθείσα για δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αναφέρονται σε αλλαγές που υπήρξαν, στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η Α. Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας όποιος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να έχει και την εξουσιοδότηση να το κάνει».

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία, μέχρι τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι «το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό αλλά αποφασιστικό» έχει εισακουσθεί.

Ο κ. Μοσκοβισί με βάση τις αποπληρωμές που έχει να κάνει το επόμενο διάστημα και την έλλειψη ρευστότητας που διαπιστώνεται στα κρατικά ταμεία της Αθήνας, επισήμανε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που περνούν υποχρεωτικά από την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με το πόσο «μη αποδεκτή ή ατελής» είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τους αργούς ρυθμούς στην πρόοδο που θα πρέπει να επιταχυνθούν.

«Το Eurogroup της Παρασκευής ήταν πάρα πολύ σαφές και απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας τους, εσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο δεσμευθήκατε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες και πρέπει να επιταχύνετε», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , δήλωνε απαισιόδοξος γι την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξη στην ολλανδική ιστοσελίδα Volkskrant, τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε μεν πως το θέμα ενός Grexit δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ευρωομάδα «γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξη» για τη διάσωση της Ελλάδας και υπογράμμισε πως οι ανησυχίες για τους Έλληνες, «αυξάνονται καθημερινά».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή Γ. Ντάισελμπλουμ συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τους FT να σχολιάζουν σχετικά με το παρασκήνιο της επικοινωνίας, πως η επαφή έγινε σε μια προσπάθεια να μειωθεί ένταση μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι΄ αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Αλλά, θα πρέπει να κάνουμε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γέγκερ. «Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της έγκαιρα, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 27 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.