ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: Σε κίνδυνο η οικονομία - Επείγει η συμφωνία

16:32 - 29 Απρ 2015 | Οικονομία
Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: Σε κίνδυνο η οικονομία - Επείγει η συμφωνία
Καμπανάκι για την πορεία της οικονομίας χτυπάει στην τριμηνιαία έκθεση του, το  Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής , κάνοντας λόγο για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς, καθώς λόγο της παρατεταμένης αβεβαιότητας, σημειώνεται επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά.

«Η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ενώ απαριθμούν σειρά δεικτών που αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης όπως:

  • κατακόρυφη μείωση των καταθέσεων,
  • επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά, αύξηση κόκκινων δανείων,
  • αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και
  • επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

 

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η οικονομία της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική της πορεία, καθώς:

«Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμενη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης (“rule of law”) και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά και σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά».

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνο όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα» αναφέρουν,  ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζουν ως «ιστορικό λάθος το να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την ώρα που η οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αρχίζει να αλλάζει σε κατεύθυνση ευνοϊκή για την ίδια τη χώρα».

Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέτωπο, σημειώνεται ότι η κατάσταση είναι «ασαφής» επισημαίνοντας τα προβλήματα τόσο από πλευράς εσόδων όσο και δαπανών.

Ειδικά, δε, για τις δαπάνες, οι συντάκτες συνδέουν την εκτροπή τους με τις νέες αμυντικές προμήθειες, τη χορήγηση 13ης σύνταξης, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία, την ενίσχυση στην ΕΒΖ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού κρίνουν, εκτιμούν ότι ένα βήμα για συμφωνία με τους εταίρους έγινε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της παράτασης της δανειακής σύμβασης στις 27.2.2015 και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο στις 24.3.2015.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «πολλά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής ή συμφωνία-γέφυρα, ώστε να συνεχισθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα», εστιάζοντας στη καταπολέμηση της διαφθοράς, που σύμφωνα με ερευνητές θα επέφερε μείωση των ελλειμμάτων τουλάχιστον κατά 4% και στην υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Το ΓΠΚB επιμένει στη συνέχιση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, ενώ όπως σημειώνει ι η εφαρμογή νόμων που είχαν ήδη ψηφισθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά απλά δεν είχαν εφαρμοσθεί (!) θα διεύρυνε το πεδίο συγκλίσεων με την ΕΕ.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν επίσης ότι: «την ίδια θετική επίπτωση στις σχέσεις με τους θεσμούς θα έχει ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός υπηρεσιών του Δημοσίου, η εναρμόνιση κανόνων και πρακτικών με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ σε διάφορους τομείς, η εισαγωγή οδηγιών της ΕΕ για τις δημόσιες προμήθειες στο εσωτερικό δίκαιο, αλλά και η εφαρμογή κοινοτικών κανόνων που ναι μεν έχουν εισέλθει στο εσωτερικό δίκαιο, παραβιάζονται όμως στην πράξη».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 29 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.