ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Μοσκοβισί: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους

14:13 - 05 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Π. Μοσκοβισί: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους
«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με τα σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που πυροδότησε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κράτησε αποστάσεις από το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Finacial Times, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας, καθώς η χώρα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.

Αναφερόμενος στα σενάρια αυτά, λοιπόν, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup στις 11 Μαΐου θα διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

«Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη», συνέχισε ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος» και θα χανόταν η ισχύς της.

Σόιμπλε: Στους θεσμούς η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του χρέους

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στους θεσμούς για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κρατώντας εμμέσως αποστάσεις από το δημοσίευμα των Financial Times.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».

Παρέπεμψε ακόμη στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.