ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διμερείς επαφές για πολιτική λύση στις 11 Μαΐου

18:12 - 05 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Διμερείς επαφές για πολιτική λύση στις 11 Μαΐου
Περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και  διμερείς επαφές με τους ομόλογούς του ξεκίνησε ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης. Στόχος να εξηγήσει το ελληνικό πρόγραμμα και να εξασφαλίσει αν τα καταφέρει μια δήλωση προόδου στο επόμενο Eurogroup, στις 11 Μαΐου, που θα ανοίξει τις πηγές ρευστότητας.

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και στη συνέχεια με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο Επίτροπο, εξέφρασε στην ουσία την ευχή, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, να υπάρξει από πλευράς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταγραφή προόδου στις συζητήσεις με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη στην μιάμισης ώρας συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί, είχαν «μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία, που ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου».

Ο υπουργός ανέφερε ότι σκοπός του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group, κατά τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Όπως επεσήμανε, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της «γεφύρωσης του χάσματος που απομένει».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η οικονομία και κυρίως να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει «εποικοδομητική συζήτηση» για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε.

«Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας» σημείωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» στο Brussels Group, ενώ όπως έγραψε στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η προετοιμασία ενός «χρήσιμου» Eurogroup τη Δευτέρα.

 

Συνάντηση με Σαπέν

Νωρίτερα και στη συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Σαπέν, οι δύο υπουργοί έθεσαν επί τάπητος όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης με το Γάλλο ΥΠΟΙΚ να τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συμφωνία.

Ο κ. Σαπέν έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή» και για μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα - όχι τώρα εντελώς άμεσα - έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της αλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα. Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης, από την πλευρά του, ξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό, «επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη» και τόνισε ότι στόχος των επαφών του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, είναι να εκθέσει τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από το Φεβρουάριο μέχρι τώρα, έτσι ώστε να επέλθει συμφωνία και να ξεκλειδωθεί η ρευστότητα.

Συνάντηση με Μακρόν

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Βαρουφάκης, επέστρεψε στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η συζήτησή μας ήταν σε τεχνικό επίπεδο. Ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική, στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε από κοινού να βρούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι με τον κ. Μακρόν «έχει μια πολύ καλή σχέση στο τεχνικό επίπεδο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Στην ερώτηση αν συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως συζήτησαν για «χρηματοοικονομικά, δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, ακόμα και τις εκπρόθεσμες οφειλές».

Στόχος της συζήτησης, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ήταν το «πως μπορεί συνολικά να βρεθεί μια συμφωνία που να μην είναι απλώς συμφωνία αλλά και ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών».

Ο ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις ενημερωτικές του συναντήσεις με Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 05 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.