ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό pressing των εταίρων και αρρυθμίες στην Αθήνα

14:22 - 06 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Σκληρό pressing των εταίρων και αρρυθμίες στην Αθήνα
Με τους εταίρους να πιέζουν αφόρητα για μέτρα που παραπέμπουν ακόμα και στο εξοβελιστέο mail Χαρδούβελη, αλλά και σε μεγάλες κι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μια δύσκολη διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το σκληρό pressing των δανειστών για πακέτο μέτρων, αλλά και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των θεσμών, (το ΔΝΤ «βλέπει» το χρέος, οι εταίροι τις μεταρρυθμίσεις) οδήγησαν στη χτεσινή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε μια προσπάθεια να αποστεί της εσωτερικής πίεσης.

Ουσιαστικά το κυβερνητικό μέγαρο με τις διαρροές του θέλησε να πετάξει το μπαλάκι αδιεξόδου στους δανειστές. Ωστόσο πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αιφνιδιάστηκαν και ήλθαν σε δύσκολη θέση. Ειδικά οι κκ Δραγασάκης και Τσακαλώτος λίγο πριν μπουν στη συνάντηση με τον Draghi έμαθαν τα μαντάτα και αντιμετώπισαν την, με τακτ αλλά με νόημα, κριτική του Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης από όλες τα πλευρές.

Η φημολογία δεν άργησε να φουντώσει για δυσθυμία του κ. Δραγασάκη ακόμα και για πρόθεση παραίτησης. Χρειάστηκε μια κατηγορηματική διάψευση για να επανέλθουν τα πράγματα «σε σειρά». Πιο συγκεκριμένα το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη χαρακτήρισε «μυθοπλαστικής υφής» τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για ρήγματα στο κυβερνητικό μέτωπο, προσθέτοντας μάλιστα πως τα σχετικά δημοσιεύματα δεν αντέχουν καν σε σχολιασμό, πόσο μάλλον σε διάψευση.

Πάντως πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις προθέσεις των δανειστών και βγαίνουν σε πολύ σκληρή γραμμή, καθώς αντιλαμβάνονται το κόστος μια αλλαγής πλεύσης σε σχέση με την προεκλογική υποσχεσιολογία. Για να προλάβει εξελίξεις η Αυγή με πρωτοσέλιδο άρθρο επανέφερε εμφατικά περί κόκκινων γραμμών, αλλά και δημοψηφίσματος ρίχνοντας την ευθύνη στους δανειστές σε συνέχεια των χτεσινών διαρροών του Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι στο κύριο άρθρο της σήμερα η εφημερίδα Αυγή γράφει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και πως οι δανειστές γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς».

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα ότι η κυβέρνηση δίνει τα «ρέστα» της ώστε να κλείσει το γρηγορότερο μια συμφωνία και να κρατήσει την κάνουλα ρευστότητας ανοικτή, αλλά βλέπει και τις δυσκολίες και την προοπτική πολιτικών εξελίξεων. Γι΄ αυτό και πολλοί στην κυβέρνηση μιλούν για προθέσεις αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης αλλά και τιμωρίας της για τον «αιρετικό λόγο» έναντι στη λιτότητα, ζητώντας να σεβαστεί η άλλη πλευρά τη εκπεφρασμένη λαϊκή κυριαρχία. Τονίζουν ότι υποχωρήσεις έχουν γίνει αλλά χρειάζεται και μια γερή βάση ανοχής από τους εταίρους για να δικαιολογηθεί η αλλαγή πλεύσης κι εκχώρηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Το χρέος ή το ο αναπτυξιακό πακέτο θα είναι αυτό θα φανεί, άλλωστε αυτού του είδους η διαπραγμάτευση, που είναι και η ουσιαστική, γίνεται σε υψηλότατο επίπεδο. Τα τηλέφωνα μεταξύ Μέρκελ, Λαγκάρντ και Τσίπρα είναι σε συνεχή λειτουργία…

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.