ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Με υποβοηθητική στάση στις διαπραγματεύσεις;

16:13 - 06 Μαϊ 2015 | Οικονομία
ΕΚΤ: Με υποβοηθητική στάση στις διαπραγματεύσεις;
Βοηθητικές των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ που αναμένονται από ώρα σε ώρα σε σχέση τόσο με τα θέματα ρευστότητας αλλά και τη συνολική πορεία των διαβουλεύσεων.

Άλλωστε φαίνεται ότι σταδιακά υπάρχει σύγκλιση σε πολλά πεδία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, που σύντομα μπορεί να οδηγήσουν και σε συμφωνία πακέτο και για το χρηματοδοτικό (μπορεί να φτάνει τα 70 δισεκ). Μπορεί , βέβαια και στο πολιτικό επίπεδο.

Οι δίαυλοι μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και της ΕΚΤ είναι ανοικτοί, όπως επισημαίνεται στο Reporter, κάτι που διαφάνηκε κι από τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας (κκ Δραγασάκης, Τσακαλώτος). Γι΄ αυτό άλλωστε στη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι πηγή της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, αναφέρει, ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της τράπεζας να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ήδη από το πρωί το Reporter μετέδιδε ότι η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική στις αποφάσεις της τόσο για το κούρεμα των εγγυήσεων όσο και για τα θέματα ρευστότητας ώστε να μην δημιουργηθούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως το Reuters αναφέρει παράλληλα ότι σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της. Ωστόσο προς στιγμή η πλειοψηφία του ΔΣ φαίνεται να είναι σε άλλη κατεύθυνση.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:20 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.