ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά μηνύματα από τους Θεσμούς για τη διαπραγμάτευση

20:37 - 06 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Θετικά μηνύματα από τους Θεσμούς για τη διαπραγμάτευση
Αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη, καθώς όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις παρουσιάζουν πρόοδο και οι τρεις θεσμοί με κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση λύσης και η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Μία ημέρα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, με την οποία περιγραφόταν ένα δραματικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το κλίμα αλλάζει θεαματικά, με όλες τις πλευρές να δείχνουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων και διάθεση συμφωνίας.

Σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με κοινή δήλωση που εξέδωσαν διαβεβαιώνουν ότι συνεργάζονται από κοινού για να πετύχει η χώρα μας.

Οι θεσμοί υπογραμμίζουν ότι μοιράζονται τον ίδιο στόχο, δηλαδή να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

«Τα θεσμικά όργανα συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με αυτό τον στόχο. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη απτής προόδου στις 11 Μαΐου» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις συνεδριάσεις του Brussels Group, που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για μια θετική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι κοινοτικές πηγές, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν ακόμα μεταξύ των δύο πλευρών, στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το ποτήρι από μισοάδειο έχει γυρίσει σε μισογεμάτο» και εκτιμούν ότι πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Η πρόοδος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να είναι ικανή ώστε να υπάρξει και κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντησή τους.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που καθιστά αδύνατη μια συμφωνία την Δευτέρα κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μισέλ Σαπέν, στις δηλώσεις του, ο οποίος όμως δήλωσε βέβαιος, ότι τις επόμενες ημέρες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συντονίζουν τις δράσεις τους για την εξεύρεση μίας λύσης για την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος στις συνομιλίες για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι δεν «βλέπει” μία συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπός της 'Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η καγκελάριος κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι η «Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας», τονίζοντας ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.