ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές

17:32 - 21 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Eurogroup: Οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές
Φωτιά στην Ευρώπη «άναψε»  το δημοσίευμα των NY Times ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης,  ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα.

Στην συνέντευξή του στους New York Times, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, παραδεχόμενος μάλιστα στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

Αν και την Τετάρτη προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ, αρνήθηκε να διαψεύδει ξεκάθαρα το δημοσίευμα, την Πέμπτη επανήλθε στο ζήτημα και μετά από ερωτήσεις, χαρακτήρισε παραμύθια τις σχετικές αναφορές και επισήμανε ότι «μετά από τόσες εβδομάδες διαρροών, απίστευτων ψευδών για το τι υποτίθεται ότι ειπώθηκε εκεί μέσα, έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα όλων αυτών των συνομιλιών, και καταλαβαίνεται τι εννοώ».

Για το θέμα ερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε ότι: «Οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σέβονται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών». Την δήλωση επικρότησε το ΥΠΟΙΚ.

Πηγές της ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι ο κανόνας περί εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup είναι σαφής και ξεκάθαρος, ωστόσο, δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει ρητά την ηχογράφηση.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι συμμετέχοντες στα Eurogroup έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να ηχογραφήσουν τις συζητήσεις, αλλά για προσωπική τους χρήση και μόνο. Εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ηχογραφήσει τις συζητήσεις, δεν μπορεί να το δώσει στη δημοσιότητα, για εμπιστευτικούς λόγους, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ, βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του αρθρογράφου των Financial Times ,Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του στο Eurogroup της Ρίγα, δεν ακούστηκαν προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος του κ. Βαρουφάκη.

Με ανάρτησή του στο Tweeter, ανέφερε: «Είναι 100% ακριβές. Δεν προσέβαλαν προσωπικά τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Eurogroup στη Ρίγα. Οι λέξεις 'τζογαδόρος', 'ερασιτέχνης' και 'χασομέρης' δεν ειπώθηκαν ποτέ». Σε ένα δεύτερο tweet ανέφερε: «Αυτό δεν μεταδόθηκε ποτέ από τους Financial Times».

Στον αρθρογράφο απάντησε με tweet ο κ. Βαρουφάκης: «Χαίρομαι που βλέπω την αλήθεια να αναδύεται. Ακόμη και καθυστερημένα» έγραψε ο υπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 21 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.