ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μάχη" στις Βρυξέλλες για τον ΦΠΑ

22:14 - 21 Μαϊ 2015 | Οικονομία
"Μάχη" στις Βρυξέλλες για τον ΦΠΑ
Ασφυκτικές  πιέσεις  από τους δανειστές για επιβολή δυο συντελεστών στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, δέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.

Οι δανειστές ζητούν την επιβολή δυο αντί τριών συντελεστών που θα κυμαίνονται στο 11% για το χαμηλό και 23% για τον υψηλό.

Το σενάριο αυτό οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για σειρά βασικών προϊόντων που σήμερα βρίσκονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Η κυβέρνηση θεωρεί τεράστια την αύξηση που θα επέλθει σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ειδικά σε είδη όπως τα φάρμακα, αντιπροτείνει τρεις συντελεστές: 22% ο υψηλότερος, 14% ο μεσαίος και 7% ο χαμηλός. Στον χαμηλό θα μπουν όλα τα τρόφιμα, ενώ στον μεσαίο τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης.

Εναλλακτικό σενάριο τοποθετούσε τους συντελεστές στο 7,5%, 15% και 21%, προκειμένου να εμφανιστεί τουλάχιστον ότι καταγράφεται μείωση στον βασικό συντελεστή.

Ωστόσο, η κυβερνητική πρόταση αντικρούεται από τους θεσμούς καθώς θεωρείται ότι δεν απλοποιεί το σύστημα (διατηρούνται τρεις συντελεστές), ενώ δεν επιτυγχάνεται και η προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των θεσμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.