ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Καλυμμένος ο Ιούνιος- Στόχος για συμφωνία σε 10 μέρες

09:22 - 22 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Καλυμμένος ο Ιούνιος- Στόχος για συμφωνία σε 10 μέρες
Η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ από τη Ρίγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Άφησε να εννοηθεί πως η συμφωνία θα έρθει ως ένα νομοθέτημα στη Βουλή. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος πως θα υπερψηφιστεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι  «μέσα στο επόμενο 10ήμερο», όπως είπε, να επιτευχθεί συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ., ενώ τόνισε πως η Ελλάδα σκοπεύει να ανταποκριθεί σε όλες τις πληρωμές της τον Ιούνιο. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, απάντησε πως η Αθήνα έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα «με τον τρόπο που τίθενται».

Επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές ζητούν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, και προτείνουν μάλιστα την ένταξη της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική πλευρά πάλι αντιπροτείνει τρις συντελεστές στο 7% (όπου θα βρίσκονται τα περισσότερα τρόφιμα), το 14% και το 22%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως η συμφωνία θα κατατεθεί στο σύνολό της στη Βουλή, λέγοντας πως σταδιακή κατάθεση μεμονωμένων νομοθετημάτων θα ισοδυναμούσε με το «μαρτύριο της σταγόνας».

Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι θα φέρει την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, και δεν πρόκειται να παραβιάζει την λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς πάντως εάν υπάρχει κίνδυνος να ληφθούν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν «ακατανόητη» τη στιγμή που «θα είμαστε τόσο κοντά σε μια συμφωνία».

Τέλος, στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Σακελλαρίδης αρνήθηκε πως τα επεισόδια που έχει προκαλέσει κατά τις τελευταίες ημέρες η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα [...] Οι σχέσεις μας είναι καλές», είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 22 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.