ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλανσάρντ (ΔΝΤ): Οι προτάσεις για το πλεόνασμα δεν είναι επαρκείς

19:11 - 25 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Μπλανσάρντ (ΔΝΤ): Οι προτάσεις για το πλεόνασμα δεν είναι επαρκείς
Τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το πλεόνασμα, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και τις διαφωνίες που διατυπώνει για συγκεκριμένο θέμα, το ΔΝΤ, περιέγραψε σε συνέντευξη του  στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Όλιβερ Μπλανσάρντ, τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι επαρκείς για να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, σημειώνοντας όμως ότι πλέον ο στόχος αυτός δεν φαίνεται ρεαλιστικός.

Ωστόσο συμπληρώνει ότι μια καθοδική αναθεώρηση του πλεονάσματος θα οδηγήσει σε νέες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αυτό μπορεί να δουλέψει μόνο αν σε αντάλλαγμα η Ελλάδα παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα, αναφέρει.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ένα σημαντικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μεταμορφώσουμε αυτό σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε αυτό το πλεόνασμα στο μέλλον», φέρεται να δηλώνει ο Μπλανσάρντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως και με βάση τις πληροφορίες από την διαπραγμάτευση «αυτό απέχει πολύ από το να είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή».


Όσον αφορά το πώς μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος αυτός, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρος ότι πρέπει να γίνει με εξοικονόμηση χρημάτων, που θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω των περικοπών στις συντάξεις και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ επίσης θα πρέπει να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, ήταν αναπόφευκτη, καθώς έπρεπε να μειωθεί το υπερβολικό έλλειμμα που παρουσίαζε ο προϋπολογισμός.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημοσιονομική εξυγίανση με πιο αργούς ρυθμούς; Δεδομένου του γιγαντιαίου αρχικού ελλείμματος, εάν είχαμε επιλέξει να το περιορίσουμε πιο ήπια, τότε η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερη απ' ό,τι υπήρξε», διερωτήθηκε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπλανσάρ, με βάση το πού βρισκόταν η Ελλάδα στο ξεκίνημα, η αναγκαία προσαρμογή ήταν γιγαντιαία και υπήρχε ένα όριο στο τι ήταν έτοιμοι να πράξουν οι επίσημοι πιστωτές.

Πάντως να τονίσουμε ότι ο κ. Μπλανσάρντ έχει υποβάλλει ήδη την παραίτηση του, από το Ταμείο, και θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:46 - 25 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.