ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική προσεχώς η εισφορά αλληλεγγύης

20:02 - 25 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική προσεχώς η εισφορά αλληλεγγύης
Προς την πλευρά της αντισυνταγματικότητας γέρνει η ζυγαριά της δικαιοσύνης,  του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, ωστόσο τελική απόφαση δεν έχει εκδοθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμη διασκέψεις επί του θέματος.

Πάντως σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ακόμα και αν κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει "τρύπα" στα δημόσια ταμεία, καθώς η εφαρμογή της, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Παράλληλα η όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αφορά τη συνταγματικότητα ή μή της προσφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.
Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με τον φορέα όπου εργαζόταν ο υπάλληλος πριν την συνταξιοδότησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πυρά των δικαστών περί αντισυνταγματικότητας δέχονται οι δύο διατάξεις του 3986/2011. Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.