ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Βαλαβάνη στα τεκμήρια διαβίωσης & παράταση 100 δόσεων

10:23 - 26 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Παρέμβαση Βαλαβάνη στα τεκμήρια διαβίωσης & παράταση 100 δόσεων
Παρεμβάσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στο MEGA η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

H αναπληρώτρια υπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε κατάφορες παράλογες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ακραία φορολόγηση για όσους υπερβαίνουν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης έχοντας εισοδήματα μόνο από ενοίκια ή μόνο από τόκους .
«Αυτό έγινε με το νόμο 4321 του 2015, το νόμο για τη ρύθμιση έως 100 δόσεις, το πρόβλημα που υπάρχει όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε δυο φορολογικά νομοσχέδια μέσα στον ίδιο χρόνο. Δηλαδή θα φτιάξουμε στο δεύτερο μισό το φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2015, για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει για πρώτη φόρα και γι' αυτό ζητάνε της Παναγιάς τα μάτια για τα εισοδήματα του 2014 και ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, το μόνο που κάναμε είναι ότι παρεμβήκαμε σε κάποια εντελώς ακραία σημεία του» είπε.

Και πρόσθεσε: «Επεμβήκαμε ακριβώς γιατί μου έφεραν ένα εκκαθαριστικό που φαινόταν ότι ένα παιδί που είναι πάνω από 25 χρονών, συνεχίζει να σπουδάζει, είναι άνεργο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι πια εξαρτημένο μέλος και έχει τόκο ένα ευρώ και δεν έχει τίποτα άλλο, αυτό το παιδί πλήρωνε τελικά 1.220 ευρώ σύμφωνα με το εκκαθαριστικό. Και γι' αυτό παρεμβήκαμε».

Επίσης η κ. Βαλαβάνη τόνισε «αν έχεις εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από νοίκια ή και τα δυο τότε φορολογείσαι με βάση αυτά τα εισοδήματα και δεν μπαίνει σε λειτουργία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή το τριχίλιαρο. Αν έχετε γράψει στο παιδί σας ένα σπίτι και παίρνει ένα νοίκι, θα φορολογηθεί για το νοίκι».

Προς παράταση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις

Την παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης των 100 δόσεων που λήγει αύριο, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ή χωρίς προκαταβολή αλλά κυρίως με την προκαταβολή, ξεπερνά τις 25.000 την ημέρα. Συνολικά οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 600.000 με το ρυθμιζόμενο ποσό να υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις του δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 350.000.000 ευρώ.

Επιπλέον με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στην ρύθμιση με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίστοιχο ποσό για την υπαγωγή στη ρύθμιση, επειδή έχει προηγηθεί η επιβολή υπέρ του Δημοσίου κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και ως εκ τούτου οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες. Προϋπόθεση είναι, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια, να εισπράττονται εντός της προθεσμίας των 3 εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης και να μην πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 26 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.