ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Ίσως φορολογήσουμε τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ

14:26 - 26 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Ίσως φορολογήσουμε τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής ενός μικρού τέλους, στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ ή από τραπεζικά γκισέ. 

Αν και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ λίγο νωρίτερα ο παραδέχθηκε πως «είμαστε στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης χωρίς εμπόδια στις νομισματικές μετακινήσεις», ερωτηθείς αν πρόκειται να επιβληθεί κάποιου είδους φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μκρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM. «Ακόμη και οι γιαγιάδες θα μάθουν e-banking και θα βελτιωθεί η επαφή τους με τα εγγόνια τους» συμπλήρωσε με χιούμορ ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως διαβεβαίωσε, δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων, αλλά εξετάζεται πράγματι η πιθανή επιβολή ενός μικρού φόρου στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM's καθώς θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Τι γίνεται με ΦΠΑ

Σε ερώτηση για τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η πρόταση για δύο συντελεστές ΦΠΑ παραμένει στο τραπέζι (6,5% και 15%), ωστόσο επειδή οι δανειστές πιέζουν για πολύ υψηλότερους συντελεστές (σύμφωνα με πληροφορίες 11% και 23%), συζητείται και το ενδεχόμενο επιστροφής στο καθεστώς των τριών συντελεστών.

Διευκρίνισε επίσης, ότι μολονότι στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, το σύστημα θα είναι αναδιανεμητικό υπέρ των φτωχότερων, σημειώνοντας ότι όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στον χαμηλό συντελεστή. Αναφέρθηκε δε και στο οξύμωρο να έχει διπλασιαστεί ο τουρισμός σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας και τα έσοδα από ΦΠΑ να έχουν μειωθεί.

Όσον αφορά την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, γιατί θα έχουμε συμφωνία».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 26 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.