ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις συνεδριάσεις βαρόμετρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης

09:17 - 27 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Τρεις συνεδριάσεις βαρόμετρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης
Οι συνομιλίες στη Δρέσδη στο G8, η σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και η δια ζώσης συνεδρίαση του Brussels Group αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Ελληνικού ζητήματος. «Στο G8 η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, ωστόσο για τη χώρα η Σύνοδος είναι σταθμός» αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο Reporter τονίζοντας τη σημασία να μπει ένα πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας.

Μετά και τα τηλεφωνήματα μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και του Αλέξη Τσίπρα η αίσθηση είναι ότι οι ΗΠΑ για λόγους γεωπολιτικούς, αφενός πιέζουν την ελληνική πλευρά να κάνει ό,τι μπορεί, να καταθέσει το βέλτιστο σχέδιο και να αποδεχτεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων κι από την άλλη ζητούν από τη Γερμανία να αμβλύνει τις αντιρρήσεις της σε κάποια ζητήματα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου έλαβε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα εντολή παρέμβασης ώστε να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα και μάλιστα άμεσα, προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι τάσεις στο G8

Πέρα από τις ΗΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρετανία και Ιταλία, αναμένεται να πιέσουν για μια λύση, Καναδάς και Ιαπωνία κινούνται προς μια κατεύθυνση ουδετερότητας (Ο Ιάπωνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση), ενώ η Γαλλία και ειδικά η Γερμανία αναμένεται να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση.

Σημειώνεται ότι στη Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες της Ομάδα των Επτά, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Την ίδια ώρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στο θέμα της αύξησης του ELA, όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων (haircut στα collateral). Με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη η αίσθηση είναι ότι δε θα γίνει κάποια μείζων αλλαγή στη μέχρι τώρα στάση. Πάντως για άλλη μια φορά ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για κούρεμα των ενεχύρων, ειδικά από τη γερμανική πλευρά.

Πάντως ενδεικτικό των ζυμώσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι οι απόψεις που εξέφρασαν την Τρίτη ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο. Ο Νουαγιέ δήλωσε πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα. «Αυτό (το Grexit) δεν είναι ένας κίνδυνος τον οποίο θεωρώ τώρα σημαντικό για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα. Είναι κυρίως ένας κίνδυνος για την Ελλάδα» σημείωσε.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος υπογράμμισε πως «προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, η ελληνική κρίση πρέπει να διευθετηθεί».

Ταυτόχρονα στο Brussels Group ξεκινάει και πάλι η συζήτηση με τις εντολές από το Μαξίμου να δείχνουν τη σημασία της επιτάχυνσης. Μάλιστα η αισιοδοξία δεν κρύβεται από το περιβάλλον του κυβερνητικού μεγάρου καθλως τονίζεται ότι το κείμενο «γράφεται» και ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμη και ως τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Δείχνει το δρόμο ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε σήμερα ότι εντείνεται η αίσθηση ότι μπορεί να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι από τις συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όποια συμφωνία ληφθεί απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη όπως ένα Grexit, ή Graccident ή χρεοκοπία θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου ο Γιούνκερ ξεκαθαρίζει «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και επισημαίνει ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση τονίζει ότι με βάση την εμπειρία του είναι σημαντικό να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και για τον λόγο αυτό έχει τεθεί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Για εμφανείς λόγους θα πρέπει να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, επισημαίνει, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι έχει παρατήρήσει πρόοδο σε διάφορα ζητήματα.

Ερωτηθείς για το τι είναι προτιμότερο, μία συνολική συμφωνία τον Ιούνιο ή μία αρχική συμφωνία σε κομβικά ζητήματα και να μείνουν εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο, ο Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μίας συνολικής συμφωνίας, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια θέματα να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει υπάρχουν θέματα που είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένος να δεχτεί μία μετάθεση στη διαπραγμάτευση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση από ελληνικής πλευράς που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο νομοθετικά.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι «αν επιθυμούν να μεταθέσουν τις συζητήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση που θα μας δημιουργεί εμπόδια να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Καμία μονομερής ενέργεια».

Σε κάθε περίπτωση οι μέρες τελειώνουν, καθώς τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν. Η ώρα συνεπώς για τις κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα «σερβιριστεί» η συμφωνία αλλά κυρίως πώς θα υλοποιηθεί φτάνει. Κι αυτή η ώρα έχει το όνομα του Πρωθυπουργού που καλείται να πάρει τις αποφάσεις, πριν οι δημοκσοπήσεις αλλάξουν ρότα.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 27 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.