ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νέο «κοστούμι» ο ΕΝΦΙΑ

09:06 - 28 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Με νέο «κοστούμι» ο ΕΝΦΙΑ
Ο βασικός φόρος που ναρκοθέτησε την πολιτική πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης, ο φόρος στα ακίνητα ανακοινώθηκε πλέον από επίσημα χείλη ότι παραμένει έστω και με νέο μανδύα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το επόμενο έτος εκτιμώντας πως τα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με την υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι έτοιμες οι νέες, αναπροσαρμοσμένες, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και τον νέο φόρο ακινήτων. Η εκτίμηση είναι ότι η μείωση αντικειμενικών αξιών θα κινηθεί από το 25% έως και 35%. Έτσι από 2,6 δις ευρώ που ήταν τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων, θα υπάρξει μείωση από από 600 έως και 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα μαζέψει 1,7 έως 2 δις ευρώ.

Με βάση και την απαίτηση των δανειστών για ισοδύναμα η έκπτωση αυτή συνεπάγεται αναζήτηση πρόσθετων εσόδων έως και 900 εκατ. ευρώ.

Ο «λογαριασμός» για τους φορολογούμενους αναμένεται να σταλεί από το Σεπτέμβρη, όπως και πέρυσι. Αν και βάσει του νόμου ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας καταβολών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα απαιτήσει και πάλι περισσότερο χρόνο προσαρμογής των πληροφοριακών συστημάτων.

Πληροφορίες σχετικές αναφέρουν ότι για περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Σε ακριβότερες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές, οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των υποτιμημένων στο παρελθόν αντικειμενικών αξιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.