ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα δάνεια, φόροι & «διαφωνούντες» τα σημεία αιχμής στη συμφωνία

09:39 - 29 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Κόκκινα δάνεια, φόροι & «διαφωνούντες» τα σημεία αιχμής στη συμφωνία
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται το ενδιαφέρον όσο η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει και οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν σε ένα σχέδιο που αναμφισβήτητα θα περιλαμβάνει επώδυνες μνείες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «ο Πρωθυπουργός επιζητεί λύση και γι’ αυτό εντείνεται σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση παράλληλα με το τεχνικό, όπου πλέον όλα στο τραπέζι είναι ανοιχτά με προτάσεις και σενάρια να εναλλάσσονται». Γι’ αυτό ο κ.Τσίπρας συνομιλούσε επί μία ώρα σε τηλεδιάσκεψη με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Ολάντ σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» η μορφή της συμφωνίας καθώς οι πιέσεις στο Euroworking Group και στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν έντονες για άμεση λήξη των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι λίγοι στο εξωτερικό που επιδιώκουν να προταθεί μια τελεσιγραφικού τύπου πρόταση, ώστε η κυβέρνηση να πιεστεί να λάβει αποφάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις εντός των Θεσμών για κάτι τέτοιο, κάτι που και λόγω της αντοχής ρευστότητας που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά δίνει λίγο χώρο ακόμα για διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει βρει τα χρήματα για τις πρώτες υποχρεώσεις του Ιουνίου, γεγονός που της δίνει ένα περιθώριο ακόμα να συζητήσει με τους Θεσμούς.

Τράπεζες και φορολογικό στο επίκεντρο

Η διαφαινόμενη συμφωνία, κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών ξένων Οίκων, θα έχει ένα  βαρύ φορολογικό φορτίο, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πεδίο του Ασφαλιστικού, που ωστόσο μετατίθενται για μετά,  αλλά και υποχρεώσεις για αλλαγές στο Δημόσιο. Παράλληλα, οι δανειστές συνδέουν το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με το μισθολογικό στον δημόσιο (προσωπική διαφορά) ώστε να διαμορφώσουν όρους ισότητας στους δύο τομείς της οικονομίας.

 Πάντως, το πλέον κομβικό σημείο για την εξέλιξη τόσο της συμφωνίας όσο και της διαδικασίας υλοποίησής της, είναι το θέμα των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων». Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει μια σύνθετη πρόταση, που προβλέπει άρση πολλών απαγορεύσεων για τους πλειστηριασμούς αλλά και σχέδια χρηματοδότησης για τις τράπεζες. «Κρίσιμη για τη συμφωνία θα είναι η διασφάλιση πόρων για τη στήριξη των τραπεζών, καθώς από 1/1/2016, νέα δεδομένα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια τίθενται σε εφαρμογή. Αυτά, επιτρέπουν αυτόματα τόσο το bail in όσο και το κλείσιμο τραπεζών σε περιπτώσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί ισχυρές κεφαλαιακές βάσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη ξένων οίκων στο Reporter.

Το όλο ζήτημα πάντως, στο φόντο των εξελίξεων των κόκκινων δανείων, είναι κατά πόσον σχέδια αυτής της μορφής θα περάσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που έχει διαμηνυθεί στον κ.Τσίπρα. Μάλιστα, όλοι εστιάζουν στο πόσοι βουλευτές θα δουν τον δρόμο της εξόδου σε περίπτωση συμφωνίας και πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

«Μπαλωθιές» από την Αριστερή Πλατφόρμα

Να αποκρούσει τους εκβιασμούς των δανειστών, που θέλουν την υποταγή της χώρας, καλεί την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με νέο κείμενο παρέμβαση στo iskra.gr. «Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποκρούσει αποτελεσματικά τους εκβιασμούς» αναφέρει το κείμενο που έχει τίτλο «EWG: Εκβιαστικό τελεσίγραφο για συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο ως την ερχόμενη Πέμπτη» και υπογράφει ο Νίκος Δημάκος. «Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει, να επεξεργαστεί και να είναι σε θέση να εφαρμόσει κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποκρούσει αποτελεσματικά τα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών», τονίζεται.

Κομματική πειθαρχία

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ThePressProject έστειλε αυστηρό μήνυμα στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα κριθεί η στάση του καθενός. Επιπλέον, στην ερώτηση για το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε ότι είναι αυτονόητο.

Για τη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι δεν είναι όλα τα κέντρα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο συμφωνίας,, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν περιμένουμε άλλες τρεις εβδομάδες. Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση, τόνισε ακόμα ότι τους απασχολεί πάρα πολύ το τι θα γίνει στην Ελλάδα. «Αφιερώνουν τόσο πολλές ώρες στο ζήτημα, όταν την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην Ανατολή», είπε.

Για το ΔΝΤ, τόνισε ότι του προκαλεί εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Δεν αφήνει περιθώριο ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία», ανέφερε. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ξέρουμε ότι και οι εταίροι θέλουν να συμφωνήσουμε. Δεν θα ασχολιόντουσαν με μία ιστορία που θα είχε απολύτως μηδενικό αποτέλεσμα. Είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε συμφωνία».

Οι αγορές βάζουν στο μικροσκόπιο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειαζόμαστε βιώσιμη και μακράς πνοής συμφωνία. Δεν είναι η 20η Ιουλίου η τελική ημερομηνία λόγω των πληρωμών προς ΕΚΤ. Δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ατύχημα, όσο είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και όταν υπάρχει καλό κλίμα το ΔΝΤ δεν θα φέρει αντιρρήσεις. Η Ευρώπη κινείται σε εύθραυστο αλλά θετικό μονοπάτι, ενώ ούτε η FED δεν είναι πρόβλημα και θα είναι θετική. Το ρίσκο είναι η άρνηση από το εσωτερικό. Οι εκλογές θα φέρουν αβεβαιότητα. Είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία η συζήτηση για ελέγχους κεφαλαίου, είναι αντιπαραγωγική η συζήτηση» σημείωσε σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου ο Simon Fasdal Head of Fixed Income Saxo Bank αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί σε ένα κομμάτι «αναλυτών που παίζουν» το αισιόδοξο σενάριο αλλά βάζουν ως αστερίσκο το πώς το κόμμα θα υποδεχτεί συμφωνία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.