ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά μηνύματα από το BG και παρέμβαση Μέρκελ για συμφωνία

20:00 - 29 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Θετικά μηνύματα από το BG και παρέμβαση Μέρκελ για συμφωνία
Αιφνίδια αλλαγή του κλίματος στο Brussels Group, καταγράφει για πρώτη φορά ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, την ώρα που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και στο τραπέζι παραμένουν ακόμα τα ανοιχτά ζητήματα.  Σύμφωνα μάλιστα με την El Mundo,   η Γερμανίδα Καγκελάριος,  παρενέβη ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία. Να τελειώνει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία κάλεσε Ελλάδα και δανειστές, την Παρασκευή, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, καθώς η ανησυχία για ένα πιθανό ατύχημα είναι πλέον διάχυτη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Brussels Group: Απομένουν ελάχιστα

Θετκή αλλαγή στη διαπραγμάτευση καταγράφει πηγή των Βρυξελλών, για πρώτη φορά μετά από καιρό δηλώνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

El Mundo : Παρέμβαση Μέρκελ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, και ίσως να σχετίζονται και με το θετικό κλίμα που εκπέμπει το Brussels Group, την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση από την Άγκελα Μέρκελ, ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.
Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερη διπλωματική πηγή, τονίζει ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα επέλθει συμφωνία για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις είπε «αρκετά» και ανέλαβε πρωτοβουλία.

Η διπλωματική πηγή αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως: «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη πάρει εντολές από τους ανώτερούς τους για να κλείσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

«Θα είναι μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση ήδη ληφθεί» αναφέρει η διπλωματική πηγή η οποία προσθέτει ότι οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: «Θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Λιου: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Αθήνα ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για λύση «το συντομότερο δυνατό».

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, και κάλεσε Ελλάδα και θεσμούς να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες από όλες τις πλευρές, είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η 5η Ιουνίου μπορεί να μην αποτελεί καταληκτική ημερομηνία.
Παράλληλα τόνισε ότι έχει ξοδευτεί πολύς καιρός σε μη παραγωγικές συζητήσεις, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται καθώς πλησιάζουμε προς το deadline.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:29 - 29 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.