ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης στη ζυγαριά του BG

11:49 - 30 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης στη ζυγαριά του BG
Το δημοσιονομικό κενό και τα συνδεόμενα φορολογικά μέτρα αποτελούν το ρυθμιστή των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις στο BG που βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς το τέλος Ιουνίου, παρά το πολυ καλύτερο κλίμα που μεταφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, οι δραματικοί τόνοι θα ανεβαίνουν καθώς θα ολοκληρώνεται η χρονική έκταση του προγράμματος. Απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τις πληρωμές του πρώτου 15ημέρου του Ιουνίου, ωστόσο οι πληρωμές-μαμούθ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, φαντάζουν "απειλητικές" και άρα θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί νωρίτερα.

Τα μεγάλα αγκάθια

Στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης οι μεγάλοι "πονοκέφαλοι" έχουν να κάνουν με:

  1. Το ύψος εισπράξεων ΦΠΑ με αιχμή τις δαπάνες ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο) ώστε να υπάρξει άμεσα μεγάλη απόδοση.
  2. Τους συντελεστές ΦΠΑ συνδέονται τα όρια συνταξιοδότησης και τα πλαφόν στις συντάξεις.
  3. Το παζάρι με τους φόρους έχει μπει από την πλευρά των δανειστών η αναίρεση κάποιων από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης κόντρα σε μνημονιακές αποφάσεις και δεσμεύσεις (π.χ. νόμος Κατρούγκαλου....)
  4. Την αποκατάσταση του βασικού μισθού στο δημόσιο μπαίνει στη ζυγαριά με τη μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο.

Αλυσίδα κινήσεων

Με τα πράγματα να είναι σε μια λεπτή γραμμή, η κυβέρνηση ποντάρει πολιτικά στις επαφές με την ευρωπαϊκή ηγεσία. Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένονται : 

  1. Τη Δευτέρα η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντι, Γιούνκερ στο Βερολίνο ενω είναι πιθανή η τριμερής δια ζώσης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ την προσεχή βδομάδα.
  2. Οι επαφές των επιτελείων Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ που είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση.
  3. Οι συζητήσεις στο BG που είναι σε εξέλιξη σήμερα και αύριο με στόχο σύμφωνα και με τις αμερικανικες επιθυμίες να μπει η πρώτη φάση της συμφωνίας στο χαρτί.

Αξιζει να σημειωθεί οτι εχει δοθεί εντολή, οι υπουργοί που εμπλέκονται στις συζητήσεις να είναι στα πόστα τους για το τριήμερο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 30 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.