ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοψήφισμα 2015-Γιούνκερ: «Μην αυτοκτονείτε-Πείτε "ναι" στην Ευρώπη»

14:35 - 29 Ιουν 2015 | Οικονομία
Δημοψήφισμα 2015-Γιούνκερ: «Μην αυτοκτονείτε-Πείτε "ναι" στην Ευρώπη»
Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της Ελλάδας παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/06/2015) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης ότι «έφυγε από τις διαπραγματεύσεις αιφνιδίως το βράδυ της Παρασκευής», ενώ εκθείασε τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» σε οποιαδήποτε ερώτηση του δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Η Ελλάδα αποτελούσε το δεκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήμουν ευτυχής να βλέπω την Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενότητας. Δε θέλαμε να βλέπουμε μία δεύτερη ταχύτητα.  Καταφέραμε να ενσωματώσουμε 19 νομίσματα σε ένα κοινό νόμισμα. Αυτή είναι η κοινή Ευρώπη. Στην Ευρώπη μπορούμε με επιμονή να δουλέψουμε για το κοινό συμφέρον. Η Ευρώπη δεν αποτελεί κέντρο διαμάχης εθνικών συμφερόντων. Έχει καταφέρει μέσω διαλόγου να συμφιλιώσει τις αντίρροπες δυνάμεις. Στην Ευρώπη καμμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από κάποια άλλη. Για κάθε μία από αυτές τις δημοκρατίες η ψήφος είναι ψήφος και ο λαός λαός. Δεν είναι ένα παιχνίδι μπλόφας.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε ηττημένοι. Είναι λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο. Μέσα σε μία νύχτα η Ευρώπη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Αισθάνομαι προδομένος. Δεν αναγνωρίστηκαν επαρκώς οι προσπάθειες μου και οι προσπάθειες όλες. Ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι φωνές όσων εργάζονταν νυχθημερόν μαζί μου. Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες πήραν δραματικές διαστάσεις. Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά από που έρχονται οι προσβολές και οι απειλές. Αυτές οι μισοτελειωμένες προτάσεις που κάνουν τους ανθρώπους να φαντάζονται διάφορα λάθος πράγματα. Οι προσπάθειες για συμφωνία τερματίστηκαν μονομερώς από την εντολή για διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν είναι δυνατόν μία δημοκρατία να πηγαίνει αντίθετα με τις 18.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μία καθαρή εικόνα για το τι διακυβεύεται. Έκανα ότι μπορούσα και δεν αξίζουμε αυτή την κριτική. Μαζί με τον επικεφαλή των Eurogroup τον κ. Ντάισελμπλουμ δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Είναι κάτι που συμβαίνει για την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στην Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο προσπαθήσαμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Όλες οι κυβερνήσεις πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Η ευθύνη τίθεται πάνω και πριν από τις εθνικές ατζέντες. Οι πολιτικοί ηγέτες αυτών των χωρών πήραν τις αποφάσεις και τώρα έχουν αποτελέσματα. Οι Έλληνες πολίτες είναι στην καρδιά μου. Απέδειξα τα τελευταία χρόνια ότι είμαι στο πλευρό των Ελλήνων. Επένδυσα την εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν για μένα προσωπικά ολόκληρα μερόνυχτα. Για μένα η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να καταλήξουμε σε συμφωνία για το συμφέρον πρώτα απ’ όλα όλων των Ελλήνων.

Οι διαβουλεύσεις στο πνεύμα της αμοιβαίας ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη δε στέλνει ποτέ τελεσίγραφο. Ψάχνουμε πάντα μία δίκαιη συμφωνία. Και στους συμβιβασμούς και στη διαδικασία. Το Brussels group αντικατέστησε τη λεγόμενη τρόικα. Ήθελα με τον κ. Ντάισελμπλουμ να πάμε τις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικό. Φέραμε όλη τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικό και όχι σε επίπεδο τεχνοκρατών. Η ομάδα μου και εγώ δε δείξαμε ποτέ λιγότερη προσήλωση και αποφασιστικότητα να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Έχουμε φτάσει πολύ μακριά για  να βρούμε κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημοσιονομική προσαρμογή λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν παγίδες σε αυτό το πακέτο. Δεν υπάρχουν περικοπές στο συνταξιοδοτικό. Το παρόν πακέτο δημιουργεί μεγαλύτερη ανάπτυξη, διάφανη δημόσια διοίκηση και περισσότερα δίκαια κοινωνικά μέτρα. Δεν είναι πακέτο χαζής λιτότητας. Δίνει χρόνο στη κυβέρνηση για να τους πετύχει τους στόχους της. Ζητούνται 12 δις λιγότερα δημοσιονομικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί τον έλεγχο των κρατικών δαπανών. Δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών. Στο τραπέζι έπεσε η οργάνωση λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Προτεραιότητα είναι η άμεση αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Το αναγνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Μιλήσαμε για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει ισοδύναμα που να καλύπτουν τον στόχο. Η Ένωση στοχεύει στην στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων καθώς και σε περιστολή δαπανών που δεν θα επηρεάζουν την καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Εγώ έπρεπε να προωθήσω το θέμα του φόρου στη ναυτιλία. Ζήτησα ακόμη περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.

Ο κανόνας που τέθηκε και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.Αυτό το πακέτο σημαίνει θέσεις εργασίας και περισσότερες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αναρωτηθήκατε γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι στα ύψη; Γιατί ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί. Μιλήσαμε για αύξηση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Τι συνέβη; Οι ελληνικές αρχές έφυγαν το βράδυ της Παρασκευής αιφνιδίως. Δουλεύαμε ακόμη και είχαμε προτείνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα 13% στα ξενοδοχεία. Έφυγαν την χειρότερη δυνατή στιγμή. Το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Αν υπήρχε συμφωνία η επιτροπή θα προχωρούσε σε ένα πακέτο 35 δις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δούλευε και ο κ. Ντομπρόβσκις. Κινήσαμε βουνά ως το τελευταίο λεπτό όταν οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Αλήθεια τι ξέρουν για την επιμονή μας και την αποφασιστικότητα μας οι Έλληνες πολίτες; Τι ξέρουν για την τελευταία προσφορά που δημοσιοποιήσαμε χθες; Δε θέλουμε να επηρεάσουμε την ψήφο του Έλληνα. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, τα στοιχεία όλης αυτής της συζήτησης. Η ελληνική κυβέρνηση τα ξέρει όλα αυτά. Θα συμβούλευα την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε χώρας είναι να θέτει σε ψηφοφορία στο λαό αυτά τα θέματα. Από τη πλευρά μας η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή. Δεν είναι το τέλος αυτής της διεργασίας. Δεν φτάσαμε σε οριστικό αδιέξοδο. Είναι σχεδόν ντροπιαστικό για μένα να επαναλαμβάνω την ίδια πρόταση. Την Παρασκευή ήμουν αποφασισμένος μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να παλέψω. Η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ανταλλαγής χαρτιών με προτάσεις. Είναι πολλά περισσότερα. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Και οι 18 προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι.

Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ορίσουν το πεπρωμένο τους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στους Έλληνες τι πραγματικά διακυβεύεται. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Έλληνες να καταστραφούν. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και θέλω να μείνει ενωμένη. Θα ήθελα να ζητήσω από τους Έλληνες να ψηφίσουν ναι ανεξαρτήτως της ερώτησης. Η ερώτηση μπορεί να αλλάξει. Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση βάλει στο δημοψήφισμα την πρόταση του Σαββάτου. Από την ελληνική ψήφο θα εκπέμψουν θετικό σήμα για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Μου αρέσουν πολύ οι Έλληνες. Δεν πρέπει να αυτοκτονήστε επειδή φοβάστε ότι θα πεθάνετε. Πρέπει να πείτε ναι. Ο λαός σας είναι υπεύθυνος και υπερήφανος για την ταυτότητα του.

Η Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη.

To "όχι" ανεξαρτήτως ερωτήματος, σημαίνει έξοδος από την Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 29 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.