ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες:Προσπάθεια να αυξηθεί το ημερήσιο όριο για τους συνταξιούχους

08:08 - 30 Ιουν 2015 | Οικονομία
Τράπεζες:Προσπάθεια να αυξηθεί το ημερήσιο όριο για τους συνταξιούχους
Προσπάθεια να αυξηθεί υψηλότερα των 60 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης για τους συνταξιούχους που δεν έχουν χρεωστική κάρτα και θα εξυπηρετηθούν από τα γκισέ αλλά και να ανοίξουν νωρίτερα τα τραπεζικά υποκαταστήματα που θα τους εξυπηρετήσουν, καταβάλουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών συναντήθηκαν αργά χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο για τους συνταξιούχους στα 120 ευρώ, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν το μέτρο θα ισχύσει σωρευτικά. Αν δηλ. οι συνταξιούχοι λάβουν την Τετάρτη από τα γκισέ 180 ευρώ (3Χ60 ευρώ) ή 360 ευρώ (3Χ120 ευρώ). Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί μέσα στη μέρα σήμερα και αφού εξεταστούν οι αντοχές ρευστότητας του συστήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ Άνθιμος Θωμόπουλος,  Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK Βασίλης Ράπανος και Σπύρος Φιλάρετος.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η συζήτηση των τραπεζιτών με τον υπουργό εστιάστηκε στους συνταξιούχους και στην αναζήτηση λύσης για όσους δεν έχουν χρεωστικές κάρτες και αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αύξηση του ημερήσιου ορίου προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια τα 850 καταστήματα τα οποία θα άνοιγαν την Πέμπτη προκειμένου να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα να ανοίξουν τελικά την Τετάρτη. Πρόκειται για 250 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, 250 καταστήματα της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank τα οποία -όπως ανέφεραν νωρίτερα σήμερα πηγές της αντιπροεδρίας- θα φυλάσσονται καθώς υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα θα μπορούν να επισκέπτονται από την Πέμπτη 850 καταστήματα και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, προκειμένου να λάβουν 240 ευρώ (4Χ60 ευρώ) από την σύνταξή τους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό το ημερήσιο όριο για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους διαμορφώνεται όσο και για τους υπόλοιπους, στα 60 ευρώ δηλ. αλλά θα μπορούν να το εισπραττουν σωρευτικά ανάλογα με το πόσες ημέρες θα μεσολαβούν μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στο κατάστημα.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν τα τραπεζικά υποκαταστήματα να ανοίξουν και την Τετάρτη αλλά τότε το όριο θα είναι 180 ευρώ (3Χ60 ευρώ), ενώ διευκρινίζουν επειδή η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε εξαιρέσει αρχικά τις συντάξεις, αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση που θα τακτοποιεί το θέμα.

Τέλος, με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες το όριο ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ θα μειωθεί από τα 60 ευρώ στα 20 ευρώ.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.