ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενώπιον επώδυνων διλημμάτων το Μέγαρο Μαξίμου

09:27 - 01 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Ενώπιον επώδυνων διλημμάτων το Μέγαρο Μαξίμου
Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά συνεχίζεται την Τετάρτη η διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να έχει καταθέσει στους εταίρους πρόταση για νέο διετές πρόγραμμα-μνημόνιο, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, σε βάθος διετίας κι όχι σε μηνιαία βάση, όπως προέβλεπε το σχέδιο Junker. Επίσης η κυβέρνηση ζητεί τη ρύθμιση του χρέους. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα εξετάζει την αποδοχή του συνόλου των μέτρων της πρότασης Junker. Με αυτά τα δεδομένα το Eurogroup, αλλά και το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζουν, ώστε να τα μεν πρώτο να αποτιμήσει την πρόταση, το δε ΔΣ της ΕΚΤ να αποφανθεί για το αν ο ELA συνεχίζει να καλύπτει τις τράπεζες (χωρίς επιπλέον χρήμα), κάτι που είναι και το πιο πιθανό λόγω της συνέχισης των συζητήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μπορεί να κρατήσει και πέραν της Τετάρτης, καθώς το αίτημα για νέο πρόγραμμα δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί άμεσα. Τα πρώτα δείγματα από το eurogroup είναι αρνητικά, ωστόσο μια σειρά κρατών υποστηρίζουν την ανάγκη να βρεθεί λύση πριν το δημοψήφισμα. Ωστόσο με προεξάρχουσα τη Γερμανία άλλα κράτη μέλη επιδιώκουν τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης στην απόφαση για δημοψήφισμα, ώστε μέσα από μια ενδεχόμενη νίκη του ΝΑΙ να την οδηγήσουν στην πλήρη πολιτική απονομιμοποίηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, επεσήμανε χτες ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Ακόμη, ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε, μάλιστα, ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι.

Τα διλήμματα

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφόσον υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί, είτε να αποσύρει το δημοψήφισμα είτε να στηρίξει το ΝΑΙ. Ωστόσο το τελευταίο σενάριο για στήριξη του ΝΑΙ έχει προβλήματα νομικά, μια και πρέπει να τροποποιηθεί η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί. Συνταγματολόγοι, πάντως, όπως και μερίδα στελεχών (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης) σημειώνουν ότι ακόμα και η απόσυρση του δημοψηφίσματος συνιστά ζήτημα θεσμικής ακροβασίας. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε δημόσια στην ΕΡΤ σε συνέντευξή του ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εφόσον η κυβέρνηση πάρει την πρωτοβουλία.

Η τοποθέτηση πάντως του Γιάννη Δραγασάκη χτες αποκάλυψε με σαφή τρόπο τις εσωτερικές διχογνωμίες στην κυβέρνηση. «Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών», αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση» εξήγησε παράλληλα, προσθέτοντας ότι πάμε σε νέο πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο. «Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμφωνία» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Πιέσεις για δραστικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες μια ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων ο Γ. Σταθάκης, ο Ευκλ. Τσκαλώτος υποστηρίζουν τις απόψεις του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μετά από καιρό φαίνεται να παίζει και πάλι ρόλο στο εσωτερικό κυβερνητικό παζλ. Ζητούν λύση εδώ και τώρα από τον Πρωθυπουργό πριν είναι αργά και οι συνέπειες πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Κι αυτό την ώρα που σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των διεθνών παραγόντων υπάρχει έντονη δυσφορία για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (είχε ως βασικό σενάριο ότι πρέπει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός ευρώ), αλλά και τον υπουργό επικρατείας Ν. Παπά, τον οποίον εμμέσως πλην σαφώς κάρφωσε με δηλώσεις της η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ.

Η πίεση διεθνών παραγόντων στον Πρωθυπουργό είναι ασφυκτική ακόμα και για αποχώρηση, κι αυτό γίνεται εμφανές με όσα αναφέρουν τα διεθνή αλλά και εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και οι αγορές, που δείχνουν να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο ρόλος των τραπεζών

Πολλοί, επίσης, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι θιασώτες της σκληρής γραμμής υποεκτιμούν τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στις τράπεζες, καθώς μέσω των ενεχύρων – κρατικών ομολόγων (πυλώνας 2 , έντοκα κτλ) που έχει η ΕΚΤ, εάν κηρυχθεί το κράτος σε καθεστώς χρεοκοπίας θα εξαερωθούν αξίες ομολόγων, τουλάχιστον, 80 δισεκ και θα χρειαστεί bail in από καταθέσεις. Θα μείνουν, ουσιαστικά 40 δισεκ μόνο διαθέσιμα για καταθέτες..

Είναι σαφές ότι η χρεοκοπία τραπεζών είναι το βασικό όπλο των θεσμών για να πιέσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, κάτι άλλωστε που έχει συμβεί στο παρελθόν με την Κύπρο. Η ΕΚΤ, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες. δε θα κηρύξει αφερέγγυες - Insolvent τις τράπεζες μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ειδικά σε τράπεζες που έχουν ζήτημα ρευστότητας.

Η ώρα των αποφάσεων κοντοζυγώνει.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 01 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.