ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Δεν «έβγαλε την πρίζα» ο Μ. Ντράγκι

08:15 - 02 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Τράπεζες: Δεν «έβγαλε την πρίζα» ο Μ. Ντράγκι
Εν ζωή, έστω και στην εντατική, κράτησε το εγχώριο πιστωτικό σύστημα χθες βράδυ η ΕΚΤ, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να διατηρήσει αμετάβλητη τη ρευστότητα μέσω του ELA στα 88,6 δισεκ. Ευρώ χωρίς ταυτόχρονα να μειώσει την αξία των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση τους μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Σε μια συνεδρίαση όπου είχε προηγηθεί αίτημα της ΕΚΤ για αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, οι πιέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προς τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στούρναρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει συχνά πυκνά τα πυρά των ευρωπαίων ομολόγων του.  

Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι παρέμεινε ψύχραιμος και δεν θέλησε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, πριν έχει στο χέρια του τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Μάλιστα διαβεβαίωσε τον Διοικητή της ΤτΕ ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

Όπως ήταν φυσικό, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδέχθηκαν την χθσινοβραδυνή απόφαση με σχετική ανακούφιση. Και αυτό γιατί όπως τόνιζαν στο Reporter υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μπορεί η απόφαση του Μ. Ντράγκι να μην βοηθά ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών, ωστόσο με την κίνησή της αυτή η ΕΚΤ έκανε σαφή την πρόθεσή της να παγώσει κάθε απόφαση μέχρι το δημοψήφισμα, να εναρμονιστεί ουσιαστικά με την στάση του Eurogroup και να αξιολογήσει από την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές θεωρούν ιδιαιτέρως θετική την απόφαση της ΕΚΤ και για έναν ακόμη λόγο, καθώς από το βράδυ της Τρίτης η χώρα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ αποφάσισε και την μη πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται ότι το διαθέσιμο "μαξιλάρι" ρευστότητας αυτή την στιγμή στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι μόλις 800 εκατ. ευρώ με τις εκροές να συνεχίζονται καθημερινά, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, λόγω των αναλήψεων και από τους συνταξιούχους. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πλέον το πιστωτικό σύστημα είναι πόσες μέρες μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες έως ούτε εξαντληθεί η διαθέσιμη ρευστότητα και με την χώρα να μην έχει συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα.  

Την ίδια στιγμή θετική χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΚΤ και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι είναι ένα «θετικό σήμα» στο οποίο είχαν καθοριστικό ρόλο τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να κρατήσει «στη ζωή» τις τράπεζες μέχρι τις 20 Ιουλίου όπου λήγουν τα κρατικά ομόλογα που έχει στην διάθεσή της και θα περιμένει να δει εάν θα αποπληρωθούν.

Κούρεμα εγγυήσεων

Ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση πάντως προκάλεσε στις διοικήσεις των τραπεζών η απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε «κούρεμα» της αξίας των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την χρηματοδότηση τους μέσω του ELA, κάτι που ήταν σίγουρο ότι θα γίνει μέχρι πριν λίγες ώρες από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μια αντίθετη απόφαση θα απορροφούσε μεγάλο μέρος των ελεύθερων διαθέσιμων εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μέλη του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΚΤ που προτείνουν ότι από την στιγμή που η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα τότε πρέπει να επιβληθεί νέο κούρεμα κατά 30% στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συνθήκες ρευστότητες για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ασφυκτικές, ικανές όμως να τις κρατήσουν «εν ζωή».

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.