ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφιαλτικά τα σενάρια για τις καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης

11:29 - 02 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Εφιαλτικά τα σενάρια για τις καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης
Εφιαλτικά είναι τα σενάρια στο ενδεχόμενο που η ΕΚΤ εφαρμόσει τους κανόνες, λόγω χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ, με το γράμμα του νόμου και οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, στο απευκταίο ενδεχόμενο της ρήξης, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι τα σενάρια για τους καταθέτες, καθώς είτε μέσω «κουρέματος», είτε μέσω απώλειας της αξίας τους από τη μετατροπή στο νέο νόμισμα, θα υποστούν ισχυρές απώλειες.

Να σημειωθεί πως χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την αύξηση της απομείωσης («κούρεμα») των εγγυήσεων. Βέβαια, μετά τη λήξη του προγράμματος και τη μη πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ΕΚΤ και το EFSF νομικά διατηρούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι "ΟΧΙ" και η κυβέρνηση επιμείνει σε μια τακτική που οδηγεί σε ρήξη, τότε οι επιπτώσεις στις τράπεζες και τους καταθέτες θα ήταν ολέθριες.

Ανησυχία για τις καταθέσεις παρά το διάγγελμα Τσίπρα

Μολονότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν ότι ένα "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση έξοδο από το ευρώ, αλλά αντίθετα συνέχιση των διαπραγματεύσεων από νέα βάση, οι δημόσιες δηλώσεις πολλών μελών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν φανερό ότι η έξοδος από το ευρώ όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά θεωρείται και η προτιμητέα επιλογή. Παράλληλα, πολλοί ηγέτες αλλά και αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ξεκαθαρίσει ότι το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα αποτελεί "ΟΧΙ" προς το ευρώ.

Η απειλή του κουρέματος καταθέσεων: Σενάρια - εφιάλτης για τις καταθέσεις

Πάντως, παρά το χθεσινό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και τη διαβεβαίωσή του πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, ουδείς μπορεί εφησυχαστεί, καθώς πρόκειται για διαβεβαιώσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δίνονται τη στιγμή που το κράτος δεν εκπληρώνει βασικές οικονομικές υποχρεώσεις.

Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη;

Όσον αφορά το άνοιγμα των τραπεζών την προσεχή Τρίτη, το οποίο έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως δεν είναι και τόσο... εφικτό. Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σαββατοκύριακο θα εμφανιστούν προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ. «Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με νέα συμφωνία, είτε με νέο νόμισμα», ξεκαθαρίζουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας οριστικής ρήξης με τους εταίρους και επιστροφής στη δραχμή.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και τροχιά εκτός ευρώ

Οπως εκτιμούν μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία προετοιμασία για τη μετάβαση σε νέο νόμισμα, το πιθανότερο είναι να διολισθήσουμε σε μια αδράνεια διαρκείας. Στο σημείο αυτό, η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε νομικές ενέργειες που θα οδηγούσαν το σύνολο των τραπεζών σε τροχιά εκτός ευρώ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και, εν συνεχεία, στην ενεργοποίηση της εκκαθάρισής τους. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα μετέβαινε στην εθνικοποίησή τους και στην ανακεφαλαιοποίησή τους με νέο νόμισμα.

Σε αυτήν την περίπτωση και με το Δημόσιο σε κατάσταση χρεοκοπίας, θα μηδενίζονταν σταδιακά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που συνδέονται με το κράτος (ομόλογα, έντοκα, αναβαλλόμενος φόρος, κ.ά.), τα οποία όχι μόνο θα εξανέμιζαν τα κεφάλαια των τραπεζών που σήμερα κυμαίνονται στα 27 δισ., αλλά θα βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια.

Τότε, οι τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν με τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ κάτι που ενέχει κίνδυνο αντίστοιχου «κουρέματος» των καταθέσεων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η «εγγύηση» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι τα 2 δισ. του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν καταθέσεις ύψους...120 δισ. ευρώ! Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εθνικοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση με νέο νόμισμα, τότε οι καταθέσεις θα μετατραπούν στη νέα δραχμή και, εξαιτίας της υποτίμησης, θα χάσουν το 50% περίπου της αγοραστικής τους δύναμης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.