ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο χρέος- Χρηματοδότηση €50 δισ. μέχρι το 2018

18:33 - 02 Ιουλ 2015 | Οικονομία
ΔΝΤ: Μη βιώσιμο χρέος- Χρηματοδότηση €50 δισ. μέχρι το 2018
Η μακροοικονομική εικόνα των τελευταίων χρόνων ηδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αναθεώρηση των προβλέψεων, που έγιναν το 2012, για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση (DSA) βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ το απόγευμα της Πέμπτης, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η απουσία εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και οι δυσμενέστερες προβλέψεις επηρεάζουν το χρέος καταλυτικά. 

Το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε μέσω κουρέματος στο κεφάλαιο είτε μέσω επιμήκυνσης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα. Θεωρεί, μάλιστα, το παραπάνω ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα.

Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο, μέχρι και πριν τις τελευταίες εξελίξεις, το χρέος το 2020 υπολογίζεται σε 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπολόγιζε το Eurogroup του 2012, που είναι και το όριο βιωσιμότητας με βαση και τις εκτιμήσεις για την άνοδο του ΑΕΠ. Συνεπώς είναι μη βιώσιμο.

Παράλληλα το Ταμείο σημειώνει ότι «οι ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες» και δεν κατέβαλαν πληρωμές δόσεων. Όπως τονίζει οι εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις (ύφεση, έλλειμμα). Βέβαια δεν έχουν συμπεριληφθεί στις καταγεγραμμένες εκτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται πλέον χρηματοδότηση από την ελληνική πλευρά και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα οφειλόμενα προς αυτό.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2018 υπολογίζονται σε 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε συνημμένη ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 21:11 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.