ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινδυνεύει να χαθεί το ΕΣΠΑ

14:46 - 03 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Κινδυνεύει να χαθεί το ΕΣΠΑ
Με τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού πακέτου 2014-2020 (λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ) και των κονδυλίων για την αγροτική πολιτική (35 δισ. ευρώ έως το 20120) είναι αντιμέτωπη η χώρα σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα καθώς καθίσταται ανέφικτη η πραγματοποίηση πληρωμών λόγω των capital controls. Η στήριξη της χώρας από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) τον θέτει εκτός Κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων όταν η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους στόχους (δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς) που προβλέπονται στη συμφωνία που έχει συνάψει με τον Μηχανισμό.     

Κύκλοι της Ε.Ε. επισημαίνουν ότι πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν διατυπώσει αιτήματα στη Διεύθυνση προϋπολογισμού της ΕΕ, με αφορμή την πληρωμή επιχειρήσεων, που ζητούν να διασφαλιστεί ότι τα χρήματά τους θα καταλήξουν στον τελικό δικαιούχο. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη καθυστέρηση σε κάποια πληρωμή ωστόσο η ανησυχία ότι η εικόνα θα αντιστραφεί είναι έκδηλη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για χρήματα που δεν κατευθύνονται προς το Δημόσιο, αλλά καταλήγουν απευθείας, στον ιδιωτικό τομέα.

Τον κίνδυνο για αναστολή πληρωμών, επισημαίνει με δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης, παραπέμποντας:
• στο δημοσιονομικό σύμφωνο σχετικά με την υποχρέωση διατήρησης ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών
• στο Σύμφωνο για το ευρώ και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις οικονομικής πολιτικής όπως η συγκράτηση ή η μείωση των δαπανών και
• στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η τήρηση του οποίου ελέγχεται μέσω των προγραμμάτων σταθερότητας και για τα οποία η Ε.Ε. δικαιούται να ζητεί πληροφορίες, να τα αξιολογεί και να εκδίδει συστάσεις.
Μεταξύ των αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή των πληρωμών από την Ε.Ε. από 50% έως και 100% είναι, όταν ένα κράτος-μέλος δεν έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση ώστε να διορθώσει το υπερβολικό του έλλειμμα (κανονισμός λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων - κανονισμός 1303). Αντίστοιχα σε αναστολή πληρωμών από την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει η μη συμμόρφωση ενός κράτους – μέλους στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής πληρωμών απαιτείται πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο να λάβει την απόφαση.

 

Για κίνδυνο διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα την κατάρρευση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως σημειώνει στη δήλωσή του:

- Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκ. ευρώ, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
- Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.
- Με δεδομένο τον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού που απειλείται από ένα ενδεχόμενο «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κινδυνεύουν με διακοπή, εξαιτίας των προβλέψεων του κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων (1303/13), ο οποίος στο άρθρο 23 συνδέει την ομαλή κατανομή των κονδυλίων με την εκπλήρωση των όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.