ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EFSF: Mπορώ να "τραβήξω την πρίζα" άμεσα

10:57 - 04 Ιουλ 2015 | Οικονομία
EFSF: Mπορώ να "τραβήξω την πρίζα" άμεσα
Την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισ. ευρώ που του οφείλει η Ελλάδα αξιώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF), χωρίς ωστόσο να καθιστά το χρέος άμεσα απαιτητό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Βέβαια, ο EFSF καθιστά σαφές ότι διατηρεί το δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση.

Με την ανακοίνωσή του αυτή, το ΔΣ του EFSF, το οποίο κλήθηκε από τον επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του για την Ελλάδα μετά την μη αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ, γνωστοποιεί την απόφασή του να μην "τραβήξει την πρίζα" στην Ελλάδα, οδηγώντάς την έτσι στην πτώχευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του και να περιμένει τις εξελίξεις.

Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές τους ανοικτές ως πιστωτής.

«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» πρόσθεσε ο Κ.Ρέγκλινγκ.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να επιλέξει τη «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά την μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά ούτε και να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση, κρατώντας έτσι ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής και επανεξετάζοντας την κατάσταση τακτικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 04 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.