ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-Την Τετάρτη οι ελληνικές προτάσεις

14:12 - 07 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-Την Τετάρτη οι ελληνικές προτάσεις
Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα όλης της Ευρώπης - Πρώτη επίσημη για τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο σημερινό Eurogroup

Λίγο με τά τις 16:45 έλαβε τέλος η συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στο σημερινό Eurogroup χωρίς προτάσεις, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για διαπραγμάτευση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους υπουργούς της Ευρωζώνης ότι θα υποβάλλει αιτήματα και προτάσεις την Τετάρτη, μέσω επιστολής που θα σταλεί στους Θεσμούς.

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν ξεκινήσει το Eurogroup

Να είναι αξιόπιστες οι νέες προτάσεις της Αθήνας, περιμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τα όσα είπε προσερχόμενος στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, ενώ ανέφερε ότι «μετά το "όχι" του ελληνικού λαού, πρέπει να ακούσουμε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» τόνισε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ επεσήμανε πως «ό,τι συμφωνήσουμε με την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης».

Επίσης προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γάλλος Επίτροπος για τα οικονομικά, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα Grexit», σχολιάζοντας ότι θα επρόκειτο για μια συλλογική αποτυχία. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι 18 λαοί της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψην.

Υπάρχει έλλειμμα ευθύνης αλλά και διάθεση για συμφωνία. Η Ελλάδα να μας πει τι επιθυμεί. Αν θέλει περιπέτεια ή σταθερότητα. Το Grexit Θα πρέπει να αποφευχθεί απολύτως. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ιστορική ευθύνη».

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «αναμένουμε ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε ότι «σεβόμαστε το ελληνικό δημοψήφισμα αλλά χωρίς ένα πρόγραμμα δεν υπάρχει πλαίσιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα».

Μάλιστα, τόνισε πως «περιμένουμε να δούμε τι θέλει η Ελλάδα» και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Όποιος έχει διαβάσει τις συνθήκες της ΕΕ, γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται», είπε συγκεκριμένα.

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις. Η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε. Τώρα χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα" υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

"Δεν είναι στόχος μας το Grexit. Δουλεύουμε για το σενάριο της συμφωνίας αλλά αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί", διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση "Πολλά θα εξαρτηθούν στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα εισηγηθεί η Αθήνα, αν θα είναι ένα πλήρες πακέτο". 

"Κόκκινη γραμμή το χρέος" σχολίασε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. "Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον. Είμαστε απογοητευμένοι αλλά σεβόμαστε το δημοψήφισμα. Ειλικρινά μιλώντας, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Είναι κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου το θέμα του χρέους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Καζιμίρ, καταλήγοντας: "Προσωπικά είμαι σκεπτικός για το κατά πόσο θα βρεθεί μια συμφωνία".

"Είμαστε στα τελευταία λεπτά της κρίσης, δεν νομίζω ότι το Grexit είναι μια λύση που επιθυμούμε. Οι τράπεζες είναι κλειστές, δεν μπορούν να ανοίξουν. Δεν υπάρχει χρόνος" δήλωσε από τη μεριά του ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουις Ντε Γκίντος. Σχετικά δε με το χρέος, σχολίασε πως δεν είναι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή. "Πρέπει να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί με όρους. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι εάν οι κανόνες μπορούν τηρηθούν. Κάθε πρόγραμμα έχει κανόνες", κατέληξε ο ίδιος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ απέκλεισε πρόγραμμα-γέφυρα για Ελλάδα, αναφέροντας πως "Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα, πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους. Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους. Δεν θα μιλήσουμε για χρέος. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή αλλά εξαρτάται από προϋποθέσεις".

Στο σενάριο Grexit, διευκρινίσε πως "Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ", σημειώνοντας βέβαια πως αυτό "εξαρτάται από την Ελλάδα". "Πρέπει να δούμε αλλαγή στάση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης", συμπλήρωσε ο κ. Στουμπ. "Δεν νομίζω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την διαπραγμάτευση. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Περισσότερο θα ακούσουμε σήμερα, δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα" δήλωσε σχετικά με τον νέο ελληνα ΥΠΟΙΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:08 - 07 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.