ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Grexit ή συμφωνία λένε οι εταίροι- Τσίπρας ενώπιον «ανατολικού μετώπου»

09:08 - 08 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Grexit ή συμφωνία λένε οι εταίροι- Τσίπρας ενώπιον «ανατολικού μετώπου»
Ενώπιον των 28 κρατών μελών, δια στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καλείται να δώσει , η Ελλάδα διαπιστευτήρια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Απέναντι σε κράτη, που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ένταξή τους στο «σιδηρούν παραπέτασμα» στη «δεύτερη ταχύτητα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η χώρα καλείται να πείσει ότι ανήκει στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα αποδεχόμενη τους όρους (σκληρούς αλλά υπαρκτούς), που έχουν θεμελιωθεί μετά το Μάαστριχτ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτά τα κράτη – μέλη, που στην ιστορική τελετή της άνοιξης του 2003 στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών έγιναν πλήρη μέλη της ΕΕ δίνοντας μια «ανατολική διάσταση» στο ευρωπαϊκό ενωσιακό πείραμα είναι οι πιο σφοδροί πολέμιοι της Ελλάδας το κρίσιμο αυτό 5μηνο.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή, έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη των «παλιών» Γαλλίας και ΗΠΑ, να καταθέσει προτάσεις που θα κάμψουν της αντιδράσεις των «δορυφόρων» της Γερμανίας και να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί μια έξοδο, μέσα από την παραδοχή των σκληρών κανόνων του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει ένα πακέτο με βαριά μέτρα, αλλά και με ρυθμίσεις που αλλάζουν το τοπίο της ελληνικής οικονομίας. Σύμμαχός της η κοινή αίσθηση ότι πλέον η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο «γεωπολιτικό της όριο» κάτι που σε κάθε περίπτωση η αμερικανική πλευρά επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση εν όψει της τελικής ευθείας.

Η ώρα της αλήθειας

Πέρα όμως από τη γεωπολιτική συνιστώσα και την «αμερικανική βοήθεια» απέναντι στη Γερμανία και τους συνοδοιπόρους της θα απαιτηθεί, όπως επισημαίνεται, μια αλλαγή ρητορικής αλλά και η υιοθέτηση άλλων νοοτροπιών από τον Πρωθυπουργό. «Στην ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα είναι να κάνει τη μεγάλη στροφή» αναφέρει στο Reporter πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων και αφού ασκεί έντονη κριτική για τη μη κατάθεση χτες, στα ευρωπαϊκά όργανα, προτάσεων, τονίζει ότι η συμπεριφορά της Ελληνικής πλευράς μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει ότι επιθυμεί λύση. Την ίδια ώρα παράγοντες των λεγόμενων αγορών εν όψει της καταληκτικής πρότασης επιμένουν ότι η δραχμή ή η χρεοκοπία εντός ευρώ είναι προ των πυλών λέγοντας ότι «τα ψέματα τέλειωσαν». Σημειώνουν δε ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα λήψης αποφάσεων στο Μαξίμου και να πει την αλήθεια στους πολίτες, κάτι που πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμερίζονται απόλυτα πολλοί υπουργοί.

Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος δρόμος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση των 7,9 δισεκ. που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και να λάβει χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ, θα προσθέσει ρυθμίσεις πλέον του 1,5 δισεκ λόγω της συγκυρίας όπως διαμορφώθηκε μετά τα capital controls.

Στις ρυθμίσεις αυτές, που θα εξεταστούν στο Eurogroup του Σαββάτου, πέρα από αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει περισσότερες περικοπές στον τομέα των δαπανών μια κι εκεί η πλευρά των δανειστών εστιάζει το ενδιαφέρον της. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει πίεση για μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας και ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τομών που αλλάζουν το τοπίο – θερμοκήπιο ολιγαρχών.

Βαρύ τριετές μνημόνιο

Όπως υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής «περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα έως την Πέμπτη για την κατάρτιση ενός πολυετούς προγράμματος βοήθειας». Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι βάσεις για τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η κατάσταση στην Ελλάδα, εξήγησε, έχει επιδεινωθεί. «Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της Ε.Ε. γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους» συμπλήρωσε.

«Πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε, ενώ ζήτησε περισσότερες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. «Σεβόμαστε το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά οι απαιτήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών δεν έχουν περιοριστεί» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Σκληρή γραμμή από την Αριστερή Πλατφόρμα

Απέναντι πάντως από τον Πρωθυπουργό βρίσκεται πέρα από τους άσπονδους ευρωπαίους φίλους η Αριστερή Πλατφόρμα που επιμένει στο ΟΧΙ και χρησιμοποιεί την «προίκα» του δημοψηφίσματος.

«Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, όποια κι αν είναι η στάση της Γερμανίας, η Ελλάδα οφείλει να δείξει συνέπεια και σταθερότητα, επιμένοντας στο σεβασμό της γιγάντιας λαϊκής εντολής και σε μια συμφωνία συμβατή και σε ισορροπία, με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, προετοιμαζόμενη, ταυτόχρονα για όλα τα ενδεχόμενα. Μια «προκρούστεια» συμφωνία που θα εξουθενώνει το λαό και την οικονομία, θα είναι ό,τι το χειρότερο για το ελληνικό μέλλον. Θα είναι κυριολεκτικά καταστροφή! Μια συμφωνία που δεν θα βάζει φρένο στη λιτότητα, δεν θα προβλέπει ικανή ρευστότητα για την οικονομία και βαθιά διαγραφή του χρέους, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην πατρίδα μας. Το αντίθετο, θα διαιωνίσει την κρίση και θα την επιδεινώσει.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο αλλά πολλές επιλογές. Όλες δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι η παράδοση και η υποταγή στους «Θεσμούς» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» αναφέρει το ISKRA στέλνοντας το μήνυμα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 08 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.