ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χύμα ελαιόλαδο φρενάρει την ανάπτυξη της παραδοσιακής καλλιέργειας

09:05 - 29 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Το χύμα ελαιόλαδο φρενάρει την ανάπτυξη της παραδοσιακής καλλιέργειας
Σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου  στο επίπεδο των 300.000 τόνων, έναντι μόλις 131.900 τόνων την περίοδο 2013/14 αναμένεται φέτος, όπως καταγράφει έρευνα της Ιnfobank Hellastat, τονίζοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια παραμένει η έλλειψη τυποποίησης. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα ελαιόδεντρα είναι φυσικό να παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγικότητα μετά την περσινή πολύ χαμηλή επίδοση, ενώ θετικά επέδρασαν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Επιπλέον, οι μεγάλες απώλειες που παρατηρούνται σε Ισπανία και Ιταλία έχουν διαμορφώσει σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα τις εγχώριες τιμές παραγωγού: στα τέλη του περασμένου Μαΐου η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας ήταν 3,09 ευρώ το κιλό, υψηλότερη κατά 24% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης. Ενδεικτικά, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνονταν στα 5,83 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 3,51  ευρώτο κιλό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.

Η εγχώρια κατανάλωση συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική πορεία: την περίοδο 2013/2014 εκτιμάται στους 171.000 τόνους, εμφανίζοντας την τελευταία πενταετία σωρευτική κάμψη 25%. Η κάμψη της αγοράς προέρχεται κυρίως από τα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτικές προτιμήσεις μετατοπίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χύμα ελαιόλαδο, το οποίο έχει χαμηλότερη τιμή κατά 10% ( η εν λόγω κατηγορία καλύπτει το 75% της ζήτησης).

Σύμφωνα με την κ. Αμπελακιώτη Αντιγόνη, Customer Support Manager της εταιρείας, «Βασικότερη προϋπόθεση ανάπτυξης αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιολάδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:14 - 29 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.