ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα σταματά την αγορά συναλλάγματος

13:00 - 29 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα σταματά την αγορά συναλλάγματος
Τις συναλλαγές της για αναπλήρωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ανέστειλε, λόγω αύξησης των διακυμάνσεων στην ισοτιμία του ρουβλίου, από χθες  η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τράπεζα της Ρωσίας από τις 28 Ιουλίου σταμάτησε τις συναλλαγές της στο πλαίσιο της αναπλήρωσης των διεθνών διαθεσίμων της, κάτι που συνδέεται με την αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά του εγχώριου νομίσματος».

Η ρωσική κεντρική τράπεζα εξηγεί πως «έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι θα ελαχιστοποιήσει την επίδραση των συναλλαγών της για την αναπλήρωση των διεθνών αποθεμάτων στην αγορά του εγχώριου νομίσματος, προσαρμόζοντας τον όγκο των αγορών ξένου συναλλάγματος».

Οι ημερήσιες αγορές ξένου συναλλάγματος από την τράπεζα της Ρωσίας ξεκίνησαν τον Μάιο. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αναπλήρωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. Όταν άρχισε να εφαρμόζει το μέτρο αυτό, είπε ότι θα αγόραζε μεταξύ 100 και 200 εκατ. δολάρια την ημέρα αλλά συνήθως προχωρούσε στην αγορά 200 εκατ. δολαρίων.

Η αναστολή της αγοράς συναλλάγματος δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα διαρκέσει αλλά η διατύπωση της ανακοίνωσης μοιάζει με αυτή που εκδόθηκε όταν η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις δραστηριότητες αυτές στις 5 Ιουνίου. Εκείνη την περίοδο η κενρική τράπεζα της Ρωσίας είχε επικαλεστεί τη μεταβλητότητα στην αγορά, ωστόσο μετά από μία εργάσιμη ημέρα ξεκίνησε και πάλι τις αγορές συναλλάγματος.

Τέλος χθες για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου,  η αξία του δολαρίου έναντι του ρωσικού νομίσματος ξεπέρασε τα 60 ρούβλια, αποτυπώνοντας έτσι τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ρούβλι λόγω των ιδιαίτερων χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.