ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Έρχεται η Ντέλια–Τα 5 «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης

08:45 - 30 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Μνημόνιο: Έρχεται η Ντέλια–Τα 5 «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης
Στον ρυθμό της Τρόικας αναμένεται να... χορέψει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Η γνωστή, από την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου θα έχει την πρώτη της γνωριμία με την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός πλέον, μετά τον αγαπημένο μας Τόμσεν, ετοιμάζεται να βάλει στην καρδιά του και την Ντέλια!

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν αποκρατικοποιήσεις, φορολογία και δημοσιονομικά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια, άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, εργασιακά και ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση φοβάται τον δεύτερο γύρο της διαπραγμάτευσης και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από τη μία, η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στην χώρα μας και καλεί την Αθήνα να πιστέψει στην αξία των μεταρρυθμίσεων για να τις υποστηρίξει, από την άλλη όμως ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τα «υπαρξιακά» ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και μετράει δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Την τακτική που θα ακολουθήσει από σήμερα η κυβέρνηση στο διμέτωπο αγώνα που δίνει, χάραξαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου τους συζητήθηκαν στο συμβούλιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που ακολούθησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή του πολιτικού ρεαλισμού χωρίς αυταπάτες, πιστεύοντας πως δεν θα χρειαστεί να λάβει και άλλα μέτρα μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

Από την άλλη, η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που συγκροτείται από τους κυρίους Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη, Σκουρλέτη και Σαγιά είναι εμφανώς προβληματισμένη για τη στάση που θα τηρήσουν οι «θεσμοί» την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα τους θέσουν κατά πρόσωπο τις αξιώσεις τους.

Την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα «πονηρεύουν» όχι μόνον η καθυστέρηση στην άφιξη της Ρουμάνας κυρίας Βελκουλέσκου, αλλά και κάποιες -όχι τόσο «αθώες» ίσως-  διερευνητικές ερωτήσεις που γίνονται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια σε ευαίσθητα για την κυβέρνηση θέματα, όπως το δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Αν και τα πράγματα κυλούν ως τώρα ομαλά, πίσω από τις κλειστές πόρτες τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν ότι δεν καταγράφουν απλώς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά, όπως λένε πηγές που ζουν την διαπραγμάτευση, μάλλον προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, πριν ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι και ξεκινήσει η σκληρή μάχη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.