ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Πιέζουν οι Θεσμοί-Φόροι και εργασιακά τα «αγκάθια»

08:30 - 03 Αυγ 2015 | Οικονομία
Μνημόνιο: Πιέζουν οι Θεσμοί-Φόροι και εργασιακά τα «αγκάθια»
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το «πρέσινγκ» των δανειστών...

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φορολογία και εργασιακά.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία και στα Εργασιακά περιλαμβάνει το "μενού" των συζητήσεων που ξεκινούν και πάλι σήμερα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των απεσταλμένων των θεσμών στην Αθήνα.

Στα επώδυνα τετ-α-τετ θα κριθεί μια σειρά από ζητήματα, που θα αποφασιστεί και θα ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο.

Και όλα αυτά για να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές για τρίτο Μνημόνιο, με το βλέμμα καρφωμένο στην επαναλειτουργία του «λαβωμένου» ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εκτός από τις αλλαγές στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, οι δανειστές πιέζουν και για την μονιμοποίησή της, ζητώντας να ενσωματωθεί στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.

Στο στόχαστρο μισθωτοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Αυτό σημαίνει ότι στην υπάρχουσα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ή για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει να προστεθεί και φόρος 0,7%-6% (και από το πρώτο ευρώ) για όλους όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω.

Επιπλέον στο στόχαστρο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους οποίους ζητείται να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου, η οποία από το 55% θα εκτοξευθεί στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017. Στα εισοδήματα που φορολογούνται με αυτό το καθεστώς θα προστεθούν επίσης αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, με κατάργηση κάθε αφορολόγητου που έχει απομείνει.

Σημείο τριβής με τους δανειστές θα αποτελέσει και η απαίτηση για φορολόγηση των αγροτών χωρίς εκπτώσεις και απαλλαγές, αλλά και η κατάργηση του χαμηλού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Στις επαφές που γίνονται θα αποφασιστεί και αν ο ΕΝΦΙΑ, που θα υπολογίζεται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια στιγμή η Τρόικα επιμένει στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων.

Την Τρίτη θα συζητηθεί και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, με τους δανειστές να ζητούν να γίνουν τα αντίθετα από όσα η κυβέρνηση υποσχόταν, δηλαδή να προχωρήσει η πώληση λιμανιών και αεροδρομίων, αλλά και να μην μπλοκαριστεί η αξιοποίηση του Ελληνικού.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 03 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.