ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Κόλαση για επενδυτές, παράδεισος για τζογαδόρους

02:13 - 05 Αυγ 2015 | Οικονομία
Χρηματιστήριο: Κόλαση για επενδυτές, παράδεισος για τζογαδόρους
Ενώ οι τράπεζες βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο της απαξίωσης ενόψει των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν μπροστά τους και λόγω των κόκκινων δανείων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταφέρνει να επιβιώνει και να προσφέρει αξιόλογα κέρδη στους πιο ρισκαδόρους επενδυτές. Τα μεγαλύτερα κέρδη όμως αυτές τις ημέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν βγαίνουν από επενδυτές, αλλά από τζογαδόρους.

΄Ηδη ξεχώρισε μια ομάδα μετοχών που ανήκουν σε καλές επιχειρήσεις οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά κέρδη χθές, δεύτερη μέρα μετά το άνοιγμα της αγοράς. Αυτό δεν σημαίνει οτι η ανοδική πορεία των μετοχών αυτών θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, ούτε οτι το Χρηματιστήριο σταθεροποιήθηκε και θα ακολουθήσει ανοδική πορεία από εδώ και πέρα, χωρίς διορθώσεις. Το Χρηματιστήριο εξαρτάται από τη γενική πορεία της οικονομίας που δεν είναι καθόλου καλή, από τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων που δεν είναι δεδομένα και όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας και από τη νομισματική της σταθερότητα και τη φερεγγυότητα της έναντι των αγορών, που είναι σήμερα μηδενική. 

Υπό αυτές τις συνθήκες το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να θεωρείται κάλλιστα από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου, ιδιαίτερα όσο η πολιτική αστάθεια βασιλεύει, μια αλλοπρόσαλη κυβέρνηση φέρνει μέτρα και νομοσχέδια που δεν τα πιστεύει και μια αμήχανη αντιπολίτευση τα ψηφίζει στη θέση των κυβερνητικών βουλευτών που διαφωνούν. Είναι αυτονόητο οτι η πολιτική ανατροπή θα έρθει σύντομα και οτι η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ομαλή, παρά την τεράστια κωλοτούμπα της κυβένρησης.

Αυτός είναι κια ο λόγος που το Χρηματιστήριο είναι μόνο για ρισκαδόρους επενδυτές, αφού με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα παρατηρούνται και διακυμάνσεις, που σημαίνουν κέρδη για όσους ξέρουν το παιχνίδι, δηλαδή για κάποιους από τους επαγγελματίες.

 

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και που θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν από εδώ και πέρα, είναι αυτές που χθές παρουσίασαν σημαντική άνοδο. 

Από τις μετοχές του FTSE 25, είχαμε χθές, LAMDA +12,39%, ΜΕΤΚΑ +11,94%, FOLLI FOLLIE +11,20%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +9,52%, ΕΧΑΕ +9,30%, AEGEAN +8,78%, και ΕΥΔΑΠ +8,45%. Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (+16,81%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+13,82%) και FRIGOGLASS (+10.78%). Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Μυτιληναίος, ο ΤΙΤΑΝ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Μοτορόιλ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια, οι ενεργειακές δείχνουν οτι αντέχουν την κρίση και οτι διαθέτουν προοπτικές σε κάθε σενάριο, είτε της παραμονής της χώρας στο Ευρώ, είτε της μετάβασης στη δραχμή.

Οι τράπεζες μπορεί να περιορίσουν τις απώλειες τους προς στιγμήν, ανάλογα με τις ειδήσεις που σχετίζονται με αυτές, αλλά στο τέλος οι αυξήσεις κεφαλαίου θα ισοπεδώσουν τους παλιούς μετόχους.

Και στις τράπεζες όμως γίνεται μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι, αν σκεφτεί κανείς οτι χθές τα warrants είχαν έντονη μεταβλητότητα. Έτσι με άνοδο 11,76% έκλεισε το warrant της ΕΘΝΙΚΗΣ στα 0,0570 ευρώ, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 43,14% και να χάνει έως 35,29%. Με άνοδο 70% έκλεισε το warrant της Πειραιώς, μετά το χθεσινό ξεπούλημα σε ποσοστό 92,25%!

Όπως καταλαβαίνετε, με αυτές τις διακυμάνσεις βγαίνουν κέρδη, αλλά πρόκειται περί μανιασμένου τζόγου και όχι φυσικά περί χρηματιστηριακής επένδυσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 05 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.