ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η θετική όψη των Capital controls

09:23 - 05 Αυγ 2015 | Οικονομία
Η θετική όψη των Capital controls
Έκρηξη στην χρήση πλαστικού χρήματος έφεραν τα capital controls στις καθημερινές συναλλαγές των Eλλήνων.

Μέσα σε περίπου ένα μήνα, από τις 28 Ιουνίου έως σήμερα, εκδόθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο  νέες χρεωστικές κάρτες από τις ελληνικές τράπεζες, όταν το προηγούμενο διάστημα και πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν μόνο 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Παράλληλα ο τζίρος μέσω των συσκευών POS που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με  κάρτες στα καταστήματα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται  τόσο στους υφιστάμενους όσο και στους νέους πελάτες καρτών.

Ίδια εικόνα και όσον αφορά την χρήση νέων κωδικών χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής ( e-banking) οι οποίοι πενταπλασιάστηκαν  με την εισαγωγή 150.000 νέων χρηστών τον Ιούλιο.

Ειδικότερα  στην διάρκεια  του πρώτου μήνα κεφαλαιακών περιορισμών από την Eurobank εκδόθηκαν 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, όταν ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν στις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών-χρηστών e-Banking , με την ύπαρξη περισσοτέρων από 26.000 νέων εγγραφών χρηστών στην υπηρεσία.

Αντίστοιχα η τράπεζα Αlpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ’ όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες .

Μάχη κατά της «μαύρης» Οικονομίας

Από  παλαιότερες έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρία  Visa με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη» προκύπτει ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ (> 2 τρισ. ευρώ). Μάλιστα το 10% της παραοικονομίας στην Ευρώπη, δηλ. 200 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στην Ελλάδα  το μαύρο χρήμα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ  δηλαδή περίπου  40 δισεκατομμύρια ευρώ.  Αν μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της μαύρης οικονομίας κατά 5 δισ. ευρώ αυτό θα σημαίνει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά  1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο μεγάλες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση τους υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 05 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.