ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Κατανάλωση και εξαγωγές τόνωσαν το ΑΕΠ β’ τριμήνου

14:20 - 04 Σεπ 2015 | Οικονομία
Eurobank: Κατανάλωση και εξαγωγές τόνωσαν το ΑΕΠ β’ τριμήνου
Η συνολική κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν το όχημα για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,73% το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Ο πρώτος παράγοντας συνεισέφερε 2,45 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο δεύτερος 0,68 ποσοστιαίες μονάδες. Οι συνολικές επενδύσεις (πάγιο κεφάλαιο και αποθέματα) είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των -1,61 ποσοστιαίων μονάδων, σημειώνεται στο δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα προσωρινά στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2015. Σε σύγκριση με τη δημοσιευθείσα εκτίμηση της 13ης Αυγούστου 2015 παρατηρήθηκε αναθεώρηση των στοιχείων επί τα βελτίω.

Συγκεκριμένα, το πραγματικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 47,13 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ετήσια βάση 1,73% και σε τριμηνιαία 0,91%. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ετήσια και τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,47% και 0,77% αντίστοιχα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 αποτέλεσε το 5ο συνεχές τρίμηνο θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο του 2015, η Eurobank αναμένει συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κυρίως λόγω των επιπτώσεων από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (διαταραχές τόσο στον τομέα της προσφοράς όσο και σε αυτόν της ζήτησης) αλλά και λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης που επικράτησε τους τελευταίους μήνες.

Το τελευταίο βελτιώθηκε σε ένα βαθμό μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (19 Αυγούστου), ωστόσο οι αναλυτές της Eurobank αναμένουν βραχυχρόνια να επιδεινωθεί εκ νέου λόγω της διεξαγωγής των πρόωρων εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου. Η προαναφερθείσα εκτιμώμενη υφεσιακή πορεία του τρίτου τριμήνου προβλέπεται ότι θα αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό από την οικονομική επίδοση του κλάδου του τουρισμού.

Τέλος, για το τέταρτο τρίμηνο η Eurobank αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.