ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα για ετήσια παράταση του ΕΣΠΑ

14:11 - 04 Σεπ 2015 | Οικονομία
Αίτημα για ετήσια παράταση του ΕΣΠΑ
Την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, καθώς και την αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020) κατά 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών λόγω της κρίσης, σκοπεύει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να γίνει μια καθολική επενδυτική κινητοποίηση, η οποία, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας και Υποδομών Νίκο Χριστοδουλάκη, αποτελεί τον μόνο δρόμο για την ανακοπή της αποεπένδυσης, που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας.

«Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την κρίση», υπογραμμίζει εμφατικά ο (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σχολιάζοντας αιχμηρά: «τα οράματα με δημόσιες λεωφόρους στις οποίες περνά η ευημερία της οικουμένης είναι ωραία, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δουλεύει, παράγει και συντηρεί τους υπόλοιπους».

Εκείνο που προέχει, όπως ανέφερε, είναι ο ανασχεδιασμός του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και την καινοτομία.

Σε ό,τι αφορά το παλιό ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει 6μηνη ή ετήσια παράταση, δηλαδή πέραν του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων. Ο κανονισμός του ΕΣΠΑ προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει χρήματα μόνο για όσες δαπάνες γίνουν έως και τα τέλη του 2015. Διαφορετικά, τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των έργων θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το «πάγωμα» των πληρωμών που υπήρξε τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εκτέλεση των έργων, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να έχει οδηγήσει πίσω όλα τα έργα και να διακυβεύονται περί τα 2 δισ. ευρώ. Η χώρα μας έχει ζητήσει ήδη παράταση στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε. Το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να το επαναφέρει, μαζί με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης υλοποίησης των έργων και όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, με την προσδοκία ότι θα αρθούν οι «δυστροπίες» της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, οι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, το αίτημα αύξησής τους αφορά ουσιαστικά στην ενεργοποίηση της ρήτρας αναθεώρησης. Πρόκειται για μια ρήτρα που προβλέφθηκε όταν συμφωνήθηκε το ΕΣΠΑ και η οποία επιτρέπει την ανακατανομή συνολικού ποσού 4 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που με βάση τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, αδικήθηκαν κατά την περίοδο κατανομής των πόρων. Η αδικία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αξιολόγηση έγινε με βάση μακροοικονομικά στοιχεία του 2009, τα οποία επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ποσό που θα διεκδικήσει η χώρα μας θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα που θα καταθέσουν και άλλες χώρες, στον βαθμό που το κονδύλι των 4 δισ. ευρώ είναι συγκεκριμένο και αφορά όλες τις χώρες. Με βάση, πάντως, τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει υπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.