ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Λύση πακέτο» για ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια

08:09 - 17 Σεπ 2015 | Οικονομία
Τράπεζες: «Λύση πακέτο» για ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια
Στην ανάγκη για ταυτόχρονη αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανακεφαλαιοποίησης και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων καταλήγουν Τράπεζες, ΤτΕ και ΤΧΣ και αναμένουν την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να δρομολογήσει άμεσα τα απαιτούμενα νομοπαρασκευαστικά βήματα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ξεχωριστή αντιμετώπιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων» σημειώνει στο Reporter έμπειρος τραπεζίτης και τονίζει ότι «η ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων ήταν ένας παράγοντας που συντέλεσε στην αύξηση των απαιτούμενων πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση».

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των τραπεζικών στελεχών και των παραγόντων της αγοράς παγιώνεται πλέον η άποψη ότι η μη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί και τη βασικότερη αιτία της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Όσο κι αν ρίχνεις χρήματα στις τράπεζες, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν παράλληλα δεν λάβεις μέτρα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας στην οικονομία» τονίζει με νόημα παράγοντας που συμμετέχει στην διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος του 2015, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι καταθέσεις, ανεξαρτήτως ποσού, δεν θα θιγούν.

Η επικρατέστερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει να καλυφθούν από ιδιώτες με κοινό μετοχικό κεφάλαιο οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με βάση το Asset Quality Review και το βασικό σενάριο.

Η διαφορά στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών με το δυσμενές σενάριο προτείνεται να καλυφθεί από το πακέτο κρατικής βοήθειας (μέσω ΤΧΣ), με έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible bonds- CoCos).

Θα έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση παθητικού για τους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που θα δουν, μάλλον, τις ομολογίες τους να μετατρέπονται σε μετοχές πριν τις ΑΜΚ.

Το θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει ανοιχτό ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης που θα μοιράζει το κόστος μεταξύ τραπεζών, δανειοληπτών και κράτους, προστατεύοντας παράλληλα την πρώτη κατοικία των ευάλωτων ομάδων από πλειστηριασμούς.

Όποια κυβέρνηση πάντως και αν προκύψει θα κληθεί, σε συνεργασία με ΤτΕ και ΤΧΣ, ως τα μέσα Οκτωβρίου να εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις, τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων η εκπόνηση συνολικής στρατηγικής και η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ, ο οποίος θα ορίσει και το πλαίσιο διενέργειας της ανακεφαλαιοποίησης, εξειδικεύοντας την κοινοτική οδηγία ή υιοθετώντας μεταβατικές διατάξεις ως την πλήρη εφαρμογή της (από 1/1/2016).

Από τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, και το στοίχημα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, χωρίς να επέλθει κρατικοποίησή τους.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.